Inhimillisen ymmärtämisen perustaa etsimässä : näkökulma Peter Winchin teoriaan ihmisen ymmärtämisestä, kielestä ja käyttäytymisestä - Relander, Mikko (2008)
Tutkielmassa käsitellään englantilaisen filosofin Peter Winchin (1926-1997) näkemystä yhteiskuntatutkimuksen filosofisista perusteista. Tutkielma keskittyy pääasiassa Winchin teokseen The Idea of a Social Sciences and its Relation to Philosophy (1958). Winch esit-tää teoksessaan, että luonnontieteet ja yhteiskuntatieteet on erotettava jo perusperiaatteil-taan toisistaan. Winch kritisoi voimakkaasti luonnontieteiden metodologiasta mallinsa ot-tavia yhteiskuntatieteilijöitä ja heitä puolustavia filosofeja. Lisäksi Winch esittää, että yh-teiskuntatutkija ei saa ottaa niin kutsuttua asiantuntijan roolia, josta selittää tutkimiensa ihmisyhteisöjen tai kulttuurien toimintaa ja tekoja huomioimatta tutkimiensa ihmisten omia käsityksiä toiminnastaan ja teoistaan. Winch esittää myös, että yhteiskuntatutkija ei saa arvostella tutkimiensa ihmisten käsityksiä. Winchin perustana toimii hänen tulkintansa Ludvig Wittgensteinin myöhäisfilosofiasta. Winch tulkitsee, että Wittgenstein esittää myöhäisfilosofiassaan teorian kielestä säännön seuraamisena. Tämän tulkinnan mukaan kieli edellyttää kielenkäyttäjien yhteisöä, joka sekä opettaa säännöt eteenpäin että valvoo niiden oikeaa noudattamista. Winch soveltaa tätä teoriaa esittäen sen pohjalta analogisen teorian ihmisen merkityksellisestä käyttäyty-misestä. Winch yhdistää nämä molemmat seikat, kielen ja käyttäytymisen, Wittgensteinilta lainaamassaan käsitteessä elämänmuoto. Winch esittää, että elämänmuotoja on erilaisia ja kussakin on omat sääntönsä. Winchin luonnontieteiden ja yhteiskuntatieteiden jyrkkä erot-taminen perustuu siihen, että yhteiskuntatieteilijän on perehdyttävä tutkimansa elämän-muodon sääntöihin, kun luonnontieteilijällä ei tällaista vaatimusta ole, koska sen kohde on niin sanotusti säännötön, fyysinen maailma. Tuon tutkielmassani esille yhden näkökulman Winchin filosofiaan. Tämän lisäksi esitän muutamia kriittisiä kommentteja koskien Winchin käsitystä säännöistä. Lisäksi esitän, että myöhemmässä artikkelissaan Understanding a Primitive Society Winch ei itsekään pysty pitämään kiinni pääteoksessaan laatimistaan teeseistään.