Käyttäjäkeskeinen järjestelmäkehitys ja sen tuoma hyöty ohjelmiston käyttöönottokustannuksissa - Marjasalo, Joona (2012)
Ketterän kehityksen ohjelmistoprojekti on nykyaikainen ohjelmistotuotannon väline, jolla saavutetaan tehokkaasti järjestelmävaatimukset kattava ohjelmisto. Siitä kuitenkin usein uupuu todellinen käytettävyyssuunnittelu ja järjestelmä-vaatimuksissakin on vielä nykyään vain maininta, että ohjelmiston tulee olla "käytettävä", mikä ei miltään osin ole riittävä kriteeri. Käytettävyys ei ole yksi-selitteinen adjektiivi vaan kuuluu aina tietyn järjestelmän ja tietyn kontekstin piiriin ja siksi ohjelmistotuotteet ovat usein käytettävyydeltään heikkoja, koska käytettävyysasiantuntijat ovat vielä verrattain harvinainen näky ohjelmistopro-jekteissa. Käytettävyysmetodeita ei haluta käyttää siksi, että ne nähdään perinteisesti hi-taina tapoina kehittää järjestelmiä ja siksi sopimattomina ketterän kehityksen projekteihin. Lopuksi vielä suhteellisen kallis hinta rajoittaa entisestään yleistä halukkuutta pestata käytettävyysasiantuntijoita ja siksi ohjelmistoprojektit pyr-kivät selviämään pelkästään ohjelmistoarkkitehtien ammattitaidon avulla. Oikeanlaisella lähestymistavalla käyttäjäkeskeinen ohjelmistokehitys on kui-tenkin mahdollista sisällyttää ketterän ohjelmistokehityksen malliin ja kalleu-tensa sijasta se tuo projektiin tehokkuutta ja kustannussäästöjä. Oikeanlaiseksi suunniteltu lopputuote tuottaa asiakkaalle myös arvoa ja vähentää varjokus-tannuksia, jotka voivat olla huomattavia summia ja käytännössä tulevat ilmi vain asiakkaan tuottojen laskuna.