Tietokoneiden eri käyttöliittymäratkaisut - Niinikoski, Hermanni (2012)
Tässä tutkielmassa selvitin, mitä eri käyttöliittymäratkaisuja tietokoneen käyt- tämiseen on kehitetty näppäimistön ja hiiren lisäksi. Voisivatko ne olla er- gonomialtaan parempia kuin näppäimistö-hiiri-yhdistelmä? Tutustuin aihealu- eeseen konferenssijulkaisuja ja tieteellisiä julkaisuja tutkimalla. Ensimmäisessä luvussa käsittelen ergonomiaa sekä näppäimistön ja hiiren käyttöön liittyviä ongelmia yleisesti. Toisessa luvussa esittelen lyhyesti vaihtoehtoisia tapoja käyttää tietokonetta ja selitän, mitä ”multimodaalinen vuorovaikutus” tarkoit- taa. Kolmannessa luvussa vertailen eri käyttöliittymäratkaisuja keskenään ja pohdin, miten omaa ergonomiaa tietokonetta käytettäessä voisi parantaa jo nyt. Tutkielma osoitti, että näppäimistö-hiiri-yhdistelmälle löytyy paljon vaihtoehto- ja. Suuri osa niistä vaatisi kuitenkin huomattavan paljon jatkokehittelyä. Tällä- kin hetkellä on kuitenkin jo olemassa varteenotettavia vaihtoehtoja perinteiselle näppäimistön ja hiiren yhdistelmälle, joilla henkilökohtaista tietokoneenkäytön ergonomiaa on mahdollista saada paremmaksi.