"Emmä täältä mitään etsi, kulutan vain aikaa" : itsenäisten äitien käsityksiä chattaamisesta - Virkki, Tatu (2007)
Pro gradu–tutkielmani käsittelee jyväskyläläisten itsenäisten äitien käsityksiä chattaamisesta eräällä Internetin chattikanavalla. Käsitteellä itsenäinen äiti tarkoitan äitiä, joka on tutkimuksen tekohetkellä ollut eronneena tai eroamassa lapsen/lastensa isästä. Tutkielmani tarkoitus on kognitiivisen kulttuuritutkimuksen avulla tuoda esiin niitä käsityksiä, joita itsenäisillä äideillä on chattaamisesta; miksi he chattaavat ja millaisia kokemuksia heillä on toiminnastaan. Tutkimuksen aineisto muodostuu kahdeksan informanttini teemahaastattelusta sekä osallistuvasta havainnoinnista chattikanavalla. Tutkielmani aihepiiri liittyy käsillä olevaan kulttuuriseen muutokseen, jonka olennainen piirre on ihmisten välisen vuorovaikutuksen kasvava teknologiavälitteisyys. Olen jäsennellyt ja tulkinnut tutkimaani ilmiötä erityisesti virtuaalisuuden-käsitteen avulla. Tutkielmani keskeinen johtopäätös onkin, että chattaaminen on itsenäisille äideille merkityksellistä sosiaalista toimintaa, jota luonnehtii pyrkimys jakaa kokemuksia toisten ihmisten kanssa, etsiä kumppania tai vain paeta arkea. Aineistoni valossa chat ei merkitsekään itsenäisille äideille erillistä sosiaalista tilaa vaan se limittyy monimutkaisesti muuhun elämään. Tutkielmaani voidaan lukea myös ajankohtaisena puheenvuorona sosiaalitieteiden suhteesta evoluutiopsykologiaan. Lähestyn tätä ongelmakenttää toisaalta yksilön ja yhteisön suhteen problematisoinnilla, toisaalta kiinnittämällä huomiota merkitysten ja syiden tutkimisen eroihin ja yhtäläisyyksiin. Keskeinen johtopäätökseni on, että turhista vastakkainasetteluista olisi luovuttava ja sillanrakentajana voisi toimia kognitiotieteellinen näkökulma. Tutkielmani onkin yritys jäljittää niitä kulttuurisia ja yhteisöllisiä käsikirjoituksia, joita itsenäiset äidit hyödyntävät chatissa.