Jälkimodernin ajattelun alkuperästä : Nietzschen moninaisen mielen poliittinen ja filosofinen luenta - Vartiainen, Anssi (2008)
Tutkimukseni käsittelee Friedrich Nietzschen poliittista ja filosofista ajattelua. Olen rakentanut Nietzschen poliittisesta filosofiasta kokonaistulkinnan. Tulkinnassa olen pyrkinyt osoittamaan keskeisien postmodernien Nietzsche-tulkintojen olevan mitä suuremmassa määrin vastakkaisia tekemälleni Nietzsche-luennalle, jota pidän uskollisempana Nietzschen kokonaisajattelua tarkastellen. Tutkimalla Nietzschen kokonaisfilosofisia pohdintoja olen pyrkinyt paikantamaan postmodernin ajattelun puutteita ja ongelmia. Tärkeimmäksi ongelmaksi olen paikantanut auktoriteetin puutteen niin yksilön kuin yhteisön tahdon muodostukselle. Tutkielmassa olen päätynyt näkemykseen, että postmoderni auktoriteetteja pilkkova ohjelma ei ole toimiva ratkaisu nietzscheläisestä näkökulmasta katsottuna.