Vapauden sidos : tietotyöläisen sitoutuminen asiantuntijaorganisaatioon - Tiihonen, Sanna (2008)
Tutkimukseni tavoitteena on selvittää työn muutosta tietoyhteiskunnassa, tietotyön erityispiirteitä ja niiden vaikutusta työorganisaatiositoutumiseen. Tutkimuksen näkökulmana on erityisesti avoin asiantuntijuus, jonka valossa asiantuntijuus näyttäytyy professionaaliseen asiantuntijuuteen verrattuna avoimena, osaamista jakavana, poikkitieteellisenä sekä kommunikaatioon ja luottamukseen perustuvana. Tutkimusaineistona on käytetty vuoden 2005 keväällä kerättyä teemahaastatteluaineistoa, joka on hankittu haastattelemalla kymmentä eri konsultointialan tietotyöntekijää kahdessa eri organisaatiossa. Tutkimustuloksena esitän, että tietotyöntekijä sitoutuu työorganisaatioonsa, mutta suhde työnantajaan ja työhön on erilainen kuin esimerkiksi teollisuusyhteiskunnassa. Tietotyöntekijä sitoutuu työnantajan tarjoamaan vapauteen ja mahdollisuuteen tehdä työtä itseään kiinnostavien haasteiden ja ongelmien parissa. Tietotyön varjopuolia ovat työn rajattomuus, työn ja vapaa-ajan tai oman henkilökohtaisen alueen erottamisen vaikeus vaikka tietotyön haittapuolet eivät korostukaan tutkimuksessa kovin voimakkaasti. Työnantajaan sitoutumisesta huolimatta, tietotyöntekijä ei etsi yhtä elämänsä työpaikkaa vaan uusia tilaisuuksia kehittää osaamistaan. Tästä syystä tietotyöläisen työura saattaa rakentua hyvin useistakin työsuhteista. Tutkimuksen tuloksista voidaan päätellä tietotyötä pidettävän sankarillisena aivotyönä, jossa ratkotaan uusia eteen tulevia ongelmia ja investoidaan omaan osaamispääomaan. Tietotyön omakohtaisista haasteista ja itsenäisyydestä huolimatta työn verkostoituneisuudesta ja eteen tulevien ongelmien monialaisuudesta johtuen tietotyöläinen on riippuvainen muista asiantuntijoista niin työyhteisön sisällä kuin sen ulkopuolellakin. Työyhteisö koetaan tästä syystä tärkeäksi niin omassa työssä onnistumisen kuin myös työssä viihtymisen kannalta. Tutkimuksen tulokset heijastelevat osaltaan sitä tietoyhteiskuntakehityksen myötä tapahtunutta työn ja sen sisällön muutosta. Tietotyö määrittyy aivan toisenlaisin ehdoin kuin teollisuusyhteiskunnassa tehty sarjoista koostunut rutiininomainen työ. Työ on verkostoitunutta, se koostuu erilaisista työtehtävistä, jotka eivät ole suoraan mitattavissa tai muutettavissa työn tuloksiksi, minkä vuoksi työaika on määriteltävä tietotyössä uudelleen.