Androgyynit sankarit : Final Fantasy -pelisarjan sukupuolikuvien tarkastelua - Airaksinen, Sami (2012)
Käsittelen tutkimuksessa japanilaisen Final Fantasy -konsolipelisarjan sukupuolikuvia. Sarjan hahmokuvastolle ominaisia ovat kehollisesti feminiiniset miessankarit sekä toimijuudeltaan vahvat naissankarit, jotka pohjaavat japanilaisen mangan ja animen bishonen-perinteestä ammentavaan sukupuoliestetiikkaan. Tutkimusnäkökulmassani Final Fantasy -hahmojen sukupuolirepresentaatiot asettuvat vertailusuhteeseen länsimaisen populaarikulttuurin sankariesitysten kanssa, mitä kautta niiden (länsimaisia) normeja haastavia piirteitä ja elementtejä luetaan auki. Sarjan sukupuolikuvia analysoidaan kolmen ydinaspektin – kehollisuuden, toimijuuden ja seksuaalisuuden – kautta, joille taustakontekstin muodostaa (populaari)sankaruuden tematiikka.