"Siinä ei siirrytä vain kynän käytöstä tietokoneen käyttöön" : museoiden kokemuksia teknologian käytöstä - Ruusuvirta, Minna (2008)
Museot ovat merkittäviä toimijoita yhteiskunnassa. Valitsemalla mitä tietoa ne keräävät, tallentavat, ylläpitävät ja esittävät ihmisestä ja hänen ympäristöstään ne samalla vastaavat kysymyksiin siitä keitä me olemme, mitä on taide, mikä on tärkeää. Jotta museot voivat vastata tähän haasteeseen, niiden on pystyttävä hahmottamaan ja ymmärtämään niitä toimijoita, jotka teknologian käytössä vaikuttavat museotoimintaan. Tässä tutkielmassa tarkastellaan teknologian vaikutusta museotoimintaan kolmen kohdemuseon kautta. Kohdemuseot ovat Alvar Aalto -museo Jyväskylästä, Helsingin kaupunginmuseo sekä Porin taidemuseo. Taustan ja pohjan työlle muodostaa professori Anita Kankaan keväällä 2004 tekemä sähköpostikysely, jossa kartoitettiin suomalaisten kulttuuriorganisaatioiden teknologian käyttöä. Tutkittavasta ilmiöstä on pyritty luomaan mahdollisimman monipuolinen kuva käyttämällä useita eri menetelmiä kuten havainnointi, haastattelut, valokuvaus ja kirjalliset dokumentit. Tutkielman tulokset osoittavat, että teknologia on vahva toimija museotoiminnassa. Teknologian toimijuuteen ja valtaan vaikuttavat sen tarjoamat mahdollisuudet ja helppous, mutta myös ongelmat, epävarmuus ja uhat, jotka liittyvät teknologisten laitteiden käyttämiseen. Myös teknologian ominaisuudet itsessään ovat toisaalta vallan lähteitä, toisaalta verkostojen valtasuhteiden tulosta. Taustalla museolaitoksen ja teknologian kohtaamisissa vaikuttavat esimerkiksi toimijoiden omaamat resurssit (aika, osaaminen, raha, asenteet) sekä museotoimintaan liittyvät arvot, määritelmät ja instituutiot.