Raamatunselitystä ja huolta lähimmäisistä : Jyväskylän NMKY:n ja Jyväskylän NNKY:n viisi ensimmäistä toimintavuotta - Rankinen, Vuokko (2008)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää oliko Jyväskylään 1800-luvun viimeisellä vuosikymmenellä perustetuilla Nuorten Miesten Kristillisellä Yhdistyksellä ja Nuorten Naisten Kristillisellä Yhdistyksellä minkäänlaista yhteiskunnallista auttamistoimintaa yhdistysten ensimmäisinä toimintavuosina. Tutkimuksen näkökulma on sosiaalihistoriallinen, mutta liittyy sosiaalityön tieteenalaan keskittymällä tutkimaan sosiaalityön historiaan oleellisena osana kuuluvaa virallisen vaivaishoidon rinnalla tehtyä vapaaehtoista auttamistyötä. Lisäksi yhdistystoiminnan alkaminen Jyväskylässä liittyy aikakauden yleiseen sosiaalisten ongelmien lisääntymiseen, uusien ratkaisumallien etsimiseen tilanteessa ja tätä kautta sivistyneistön yhteiskunnalliseen heräämiseen. Tutkimuksen aineiston muodostavat Jyväskylän maakunta-arkistossa sijaitsevat Jyväskylän Nuorten Miesten Kristillisen Yhdistyksen ja Jyväskylän Nuorten Naisten Kristillisen Yhdistyksen arkistot. Arkistoista ovat käytössä olleet molempien yhdistysten osalta pöytäkirjat niiden viiden ensimmäisen toimintavuoden osalta eli NMKY:n kohdalla vuosilta 1891-1895 ja NNKY:n kohdalla vuosilta 1897-1901. Aineistoa on tutkittu historiantutkimuksen lähdekriittisellä tutkimusmetodilla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että Jyväskylän NMKY:n ja Jyväskylän NNKY:n kohdalla näkyvät aikakaudelle tyypilliset yhdistystoiminnan piirteet. NMKY ei yhteiskunnallista avustustoimintaa harjoittanut, kun taas NNKY aloitti yhteiskunnallisten kysymysten pohtimisen heti ensimmäisenä toimintavuotenaan. Tämä oli pitkälti samassa linjassa muualla maassa tapahtuneen sosiaalisen heräämisen kanssa, jossa naisten harjoittama hyväntekeväisyys täydensi laajasti virallista vaivaishoitoa.