Nestemäistä leipää ja sirkushuveja : alkoholin politiikka akateemisessa opiskelijaheimokulttuurissa - Päärnilä, Olli (2008)
Tutkielmassa tutkittiin alkoholia poliittisesta näkökulmasta akateemisessa opiskelijakulttuurissa. Näkökulmaa kutsuttiin alkoholin politiikaksi, joka tarkoitti alkoholin käsitteellistämistä kahteen vastakohtaiseen poliittiseen kategoriaan, alkoholilliseen ja alkoholittomaan. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää alkoholillisen ja alkoholittoman poliittisretorisia suhteita sekä yhteyksiä tutkimuskentän teoreettiseen kehykseen, akateemiseen heimokulttuuriin. Tutkimusaineisto käsitti puoli lukukautta opiskelijaviestintää Jyväskylän yliopiston kampusalueella ja tietoverkoissa, ja pääpainotus kohdistui juhlimiskulttuuria käsitteleviin teksteihin. Tätä tekstuaalista aineistoa analysoitiin retorisella luennalla, joka keskittyi alkoholin poliittisten figuureiden tunnistamiseen ja niiden implisiittisten eli näkymättömien taustaoletuksien tulkitsemiseen. Metodi perustui Kari Palosen ajatukseen poliittisen retoriikan asymmetrisyydestä ja implisiittisistä negaatiofiguureista. Alkoholillinen osoittautui aineistossa alkoholitonta yleisemmäksi ja voimakkaammaksi. Akateeminen heimokulttuuri rakentuu opiskelijoiden juhlimiskulttuuriin kytkeytyvän alkoholin politiikan näkökulmasta tavallisena ja ensisijaisena pidettyä alkoholillista painottaen. Alkoholillista suosivat ilmaisut esiintyvät usein opiskelijaryhmiä yhdistävinä symboleina. Alkoholillinen näyttäytyy positiivisena, alkoholiton negatiivisena. Alkoholiton ei kuulu erikoisuudessaan opiskelijaheimojen ytimiin, koska sillä ei ole retorista pelivaraa kytkeytyä heimokulttuurillisiin hyveisiin. Aineistorajauksen laajuudessa alkoholin poliittinen opiskelijaidentiteetti korosti alkoholillista toimijatasosta (ainejärjestö, ylioppilaskunta, sosiaaliviranomaiset) riippumatta. Näistä johtopäätelmistä johtaen tulisi alkoholin poliittisen muutoksen aikaansaamiseksi herkistyä myös alkoholin poliittiselle kielenkäytölle. Alkoholin poliittisen muutoksen edellytyksenä on tutkielman heimoteoreettisen viitekehyksen perusteella alkoholillisen hallitsevan aseman avoimempi kyseenalaistaminen. Myös alkoholittomuus voitaisiin kytkeä retorisesti muihin opiskelijaryhmille keskeisiin arvoihin ja poliittisiin kategorioihin, kuten yhdessäoloon, hauskanpitoon tai sivistyneisyyteen.