Feodaaliset piirteet nykyajan työelämässä - Puolijoki, Teemu (2007)
Olen pro gradussani pyrkinyt selvittämään, voidaanko nykyajan työelämästä löytää feodaalisia piirteitä. Materiaalina tutkimuksessani olen käyttänyt työlainsäädäntöä, yleistä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta sekä internetuutisia aihepiiristä. Keskeisenä tutkimusajatuksenani on ollut, onko 1990-luvun alusta lähtien Suomessa toteutunut työlainsäädännön kokonaisvaltainen uudistaminen tuonut työelämään sellaisia elementtejä, joita voisi nimittää feodaalisiksi piirteiksi liittyen keskiaikaiseen konkreettiseen feodalismiin. Aihepiiriä on käsitelty melko abstraktilla tasolla, sitoutumatta kovin voimakkaasti varsinaisen historiallisen feodalismin melko tiukkoihinkin määrittelykriteereihin. Käsittelyn kohteena ovat olleet lähes kaikki työlainsäädäntöön kuuluvat lait, sekä muun muassa paikallinen sopiminen käsitteenä liittyen useampaankin työlainsäädäntöön kuuluvaan lakiin. Lakimuutoksia olen käynyt läpi enemmän tai vähemmän yksityiskohtaisesti. Lakimuutoksiin liittyen olen tuonut julki myös mielipiteitä niiden hyvyydestä tai huonoudesta. Komiteanmietinnöt ja hallituksen esitykset edustavat eräänlaista virallista perustelua lain muutosten tarpeellisuudelle. Kuljetusala ja ammattiyhdistysliike ovat toimineet eräänlaisina erityistutkimuskohteina. Kuljetusala myös toimii esimerkinomaisena aihepiirinä joitakin työlainsäädännön lakeja käsiteltäessä. En näkisi uuden työlainsäädännön lisäävän feodaalisia piirteitä työelämässä. Toki siinä painotetaan joustavuutta, mutta toisaalta työntekijän suojeluunkin kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Konkreettiset muutokset sen pohjalta eivät ole heikentäneet kuitenkaan työntekijän asemaa ainakaan enempää kuin vastaavasti työnantajan asemaa. Mikäli feodaalisia piirteitä halutaan työelämästä löytää, voisikin hedelmällisempi tutkimuskohde olla lain rikkominen ja kiertäminen. Tällöin ei kuitenkaan voida enää tarkastella lakipykäliä, ja siten työelämän juridiikan tutkimiselta putoaa pohja pois. Ammattiyhdistysliikkeen rooli on toki muuttunut vuosien varrella, mutta ei välttämättä heikentynyt. Pikemminkin se on joutunut muuttamaan asennettaan yhteistyökykyisemmäksi työnantajaa kohtaan. Feodaalisten piirteiden etsiminen on ollut työssäni eräänlainen ajatusleikki. Kielteinen tutkimustulos ei mitätöi tutkimuksen tarpeellisuutta, vaan toivoakseni hälventää fanaattisimpia aiheeseen liittyviä mielikuvia. Tutkielmani on kuitenkin vain eräs kommentti muiden joukossa, joten keskustelulle aiheesta on varmasti tarvetta jatkossakin.