Työnsuunnittelijoiden puhe työttömyydestä ja ympäristötöistä arvojen heijastajana : tulkitsevaa diskurssianalyysia - Pettersson, Ursula (2008)
Tutkimukseni kohteena ovat Euroopan sosiaalirahaston ohjelmakaudella 2000-2006 toimineiden ja Keski-Suomen ympäristökeskuksen koordinoimien YTYtyöllistämisprojektien työnjohtajien eli työnsuunnittelijoiden haastattelut. Tavoitteenani on tutkia diskurssianalyysin avulla millaisia merkityksiä työnsuunnittelijat liittävät puheessaan työttömyyteen ja ympäristötöihin, ja miten he tekevät niitä ymmärrettäviksi tietyssä kontekstissa. Tutkimuksessa tarkastellaan yksilötason sijaan haastateltujen puheessa jäsentyviä merkityskokonaisuuksia ja niiden rakentamaa sosiaalista todellisuutta. Analysoin diskurssianalyysin keinoin työnsuunnittelijoiden puheessa löytyviä diskursseja ja tulkintarepertuaareja ja näiden käyttöä. Tarkastelen näitä diskursseja ja repertuaareja myös arvoja ja asenteita heijastavina konstruktioina. Painopiste on aineistosta jäsentyvien merkitysjärjestelmien tutkimisessa, mutta tarkastelen myös haastateltujen roolissaan ottamia subjekti-tiloja. Tutkimuksen lähestymistapana ja näkökulmana on sosiaalinen konstruktionismi, jossa kieltä ei nähdä vain todellisuuden kuvaajana vaan huomattavasti moniulotteisempana järjestelmänä: todellisuuden rakentajana, uusintajana ja merkityksellistäjänä. Aineistoni koostuu neljän työnsuunnittelijan haastatteluista. Aineiston keruumenetelmänä käytin teemahaastattelua. Aineisto on tulkinnan ja analyysin avulla jäsennetty kahteen laajempaan ja näkökulmiltaan ristiriitaiseen diskurssiin: ympäristötyödiskurssiin ja kriittiseen diskurssiin. Niiden sisältä on vielä eroteltu ja jäsennetty erilaisia suppeampia tulkintarepertuaareja. Ympäristötyödiskurssiin kuuluvia ovat realistinen repertuaari, humanistinen repertuaari ja yhteisörepertuaari. Kriittiseen diskurssiin kuuluvat vastuurepertuaari ja riskirepertuaari.