Keskustelu geenimuunnelluista elintarvikkeista : sanomalehtikirjoitukset Ulrich Beckin modernisaatioteorian näkökulmasta - Peltoniemi, Kaisa (2008)
Tutkimuksen tavoitteena oli tarkastella geenimuunnelluista elintarvikkeista käytävää sanomalehtikeskustelua. Aikaisemmissa tutkimuksissa geenimuuntelua käsittelevää keskustelua on tutkittu usein jakamalla keskustelijat kahteen vastakkaiseen leiriin, myönteisesti ja kielteisesti suhtautuviin. Näkökulma peittää alleen enemmän tai vähemmän mielipiteestään epävarmojen keskustelijoiden joukon ja vahvistaa entisestään käsitystä ongelman teknisestä luonteesta. Tässä tutkimuksessa esiin pääsevät myös rintamalinjojen väliin sijoittuvat keskustelijat, usein varovaisen myönteisesti, mutta peruskriittisesti asennoituvat kansalaiset. Tarkoituksena oli irtautua puolesta ja vastaan jaottelusta ja tarkastella geenimuuntelua teknologisen järjestelmän näkökulmasta. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimi Ulrich Beckin ajattelu modernisaation vaiheista, erityisesti teoria myöhäisestä eli toisesta modernista. Beckin mukaan modernisaatio on radikalisoitunut ja kiihtynyt. Tieteen ja teknologian kehitys on tuonut mukanaan uusia riskejä, jotka poikkeavat selvästi ihmiskuntaa aikaisemmin koetelleista. Riskien hallintakeinot ovat kuitenkin peräisin aikaisemman, yksinkertaisen modernin ajalta. Tutkimuksen aineistona oli 201 geenimuunneltua ruokaa käsittelevää sanomalehtikirjoitusta. Kirjoitukset kerättiin Helsingin Sanomista ja Maaseudun Tulevaisuudesta noin vuoden ajanjaksolta elokuun 2003 ja elokuun 2004 välisenä aikana. Ensin kirjoitukset luokiteltiin neljään luokkaan kirjoituksissa esiintyvien geenimuuntelua koskevien väittämien mukaan. Myönteisesti ja kielteisesti suhtautuvien lisäksi aineistosta muodostui myös sekä myönteisiä, että kielteisiä väittämiä sisältävien kirjoitusten luokka ja neutraalien, pohdiskelevien kirjoitusten luokka. Kirjoitusten luokittelu ei kuitenkaan tuonut vastausta kysymykseen, miksi keskustelijat eivät tunnu lainkaan ymmärtävän toisiaan. Tähän ongelmaan etsittiin ratkaisua teemoittelemalla aineisto. Neljä teemaa eivät perustu kirjoitusten ilmisisältöön, vaan niiden avulla etsittiin keskustelijoiden väittämien taustalla vaikuttavia ajattelun rakenteita. Syntyneitä neljää teemaa tarkasteltiin Beckin modernisaatioteorian näkökulmasta.