Maidon proteiinifraktioiden vaikutus ihmisen luuydinperäisten mesenkymaalisten kantasolujen kuntoon ja luusoluerilaistumiseen

On yleisesti tiedossa, että maito on terveellistä ja parantaa luun kestävyyttä. Tutkimusten perusteella osa maidon proteiineista lisää luuta muodostavien osteoblastien määrää ja ehkäisee luun haurastumista estämällä esiosteoklastien erilaistumista luuta hajottaviksi osteoklasteiksi. Osteoblastit eri...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Lehtilahti, Elisa
Muut tekijät: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, Department of Biological and Environmental Science, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2012
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/38301
_version_ 1826225773546045440
author Lehtilahti, Elisa
author2 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Lehtilahti, Elisa Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Lehtilahti, Elisa Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Lehtilahti, Elisa
datasource_str_mv jyx
description On yleisesti tiedossa, että maito on terveellistä ja parantaa luun kestävyyttä. Tutkimusten perusteella osa maidon proteiineista lisää luuta muodostavien osteoblastien määrää ja ehkäisee luun haurastumista estämällä esiosteoklastien erilaistumista luuta hajottaviksi osteoklasteiksi. Osteoblastit erilaistuvat multipotenteista mesenkymaalisista kantasoluista. Tällöin maidon proteiineilla saattaa olla fysiologinen rooli luun kasvamisessa ja paranemisessa. Maidon proteiineilla voi olla myös terapeuttinen vaikutus osteoporoosin anabolisena tekijänä. Tutkimus oli osa Valion ja Turun yliopiston yhteistyöprojektia. Tutkimuksen tarkoituksena oli testata maidon seitsemän proteiinifraktion vaikutuksia mesenkymaalisten kantasolujen luusoluerilaistumiseen. Tarkoituksena oli löytää maidon proteiineja, jotka edistävät luun vahvistumista ja luusolujen kasvua. Kuntotestien avulla haluttiin selvittää maidon proteiinifraktioiden vaikutuksia kantasolujen kuntoon. Kuntotestejä tehtiin 13:lle maidon proteiinifraktiolle. P4:n, V30 lämpökäsitellyn ja ei-lämpökäsitellyn (V30 lämpö ja ei-lämpö), V50 lämpökäsitellyn ja ei-lämpökäsitellyn (V50 lämpö ja ei-lämpö), Valion kaseiiniton kaseiinifraktion (WPC) ja Valion natiivi heraproteiinifraktion (VNH) vaikutuksia tutkittiin mesenkymaalisten kantasolujen luusoluerilaistumiseen. Alkalisen fosfataasin spesifinen aktiivisuus ja muodostuneen kalsiumin määrää mitattiin luusoluerilaistumiskasvatuksista. Maidon proteiinien vaikutuksia mesenkymaalisiin kantasoluihin tutkittiin jo aiemmin ryhmässämme optimoidulla kuntotestillä. Edellä mainittujen proteiinifraktioiden lisäksi kuntotesteihin otettiin mukaan α-laktalbumiini, β-laktoglobuliini, laktoferriini, heran kasvutekijät (WGF), GMP ja natiivi heraproteiiniproteiinifraktio (NWP). Kuntotestissä käytettiin 5,5´,6,6´-tetrakloori-1,1´,3,3´- tetraetyylibenzimidazolihiilisyanidi jodia (JC-1), joka aggrekoituu hyväkuntoisten kantasolujen mitokondrioon. Mitokondrion depolarisaation aikana JC-1 vapautuu solulimaan ja muodostaa monomeerejä. JC-1 aggrekaatit ja monomeerit emittoivat eri aallonpituuksilla jolloin tulokset mitattiin virtaussytometrillä. Tulokset analysoitiin FlowJo – ohjelmalla. Kuntotestien perusteella maidon α-laktalbumiini (p=0.01), β-laktoglobuliini (p=0.001), P4− (p=0.01), V30 lämpö− (p=0.05), V50 lämpö− (p=0.01) ja ei-lämpö− (p=0.001), VNH− (p=0.001), WGF− (p=0.001) ja GMP− (p=0.05) proteiinifraktiot paransivat mesenkymaalisten kantasolujen kuntoa. Laktoferriinillä, V30 ei-lämpö−, WPC−, ja NWP− proteiinifraktioilla ei ollut vaikutusta mesenkymaalisten kantasolujen kuntoon. Luusoluerilaistumistestien perusteella VNH− proteiinifraktio näyttäisi lisäävän mesenkymaalisten kantasolujen luusoluerilaistumista suurimmilla pitoisuuksilla ja V50 ei-lämpö− proteiinifraktio näyttäisi estävän mesenkymaalisten kantasolujen luusoluerilaistumista. Osa maidon proteiinifraktioista näyttäisi parantavan mesenkymaalisten kantasolujen kuntoa jo valmiiksi hyväkuntoisilla soluilla. Voi olla mahdollista, että maidon proteiinifraktiot voivat myös parantaa huonokuntoisten solujen elinkykyisyyttä. Luusoluerilaistumistestien tulokset olivat osittain ristiriitaisia ja lopullisten johtopäätöksien tekemiseen tarvitaan lisää määrityksiä.
first_indexed 2023-03-22T09:58:00Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Lehtilahti, Elisa", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2012-08-19T12:51:28Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2012-08-19T12:51:28Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2012", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1224212", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/38301", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "On yleisesti tiedossa, ett\u00e4 maito on terveellist\u00e4 ja parantaa luun kest\u00e4vyytt\u00e4. Tutkimusten perusteella osa maidon proteiineista lis\u00e4\u00e4 luuta muodostavien osteoblastien m\u00e4\u00e4r\u00e4\u00e4 ja ehk\u00e4isee luun haurastumista est\u00e4m\u00e4ll\u00e4 esiosteoklastien erilaistumista luuta hajottaviksi osteoklasteiksi. Osteoblastit erilaistuvat multipotenteista mesenkymaalisista kantasoluista. T\u00e4ll\u00f6in maidon proteiineilla saattaa olla fysiologinen rooli luun kasvamisessa ja paranemisessa. Maidon proteiineilla voi olla my\u00f6s terapeuttinen vaikutus osteoporoosin anabolisena tekij\u00e4n\u00e4.\nTutkimus oli osa Valion ja Turun yliopiston yhteisty\u00f6projektia. Tutkimuksen tarkoituksena oli testata maidon seitsem\u00e4n proteiinifraktion vaikutuksia mesenkymaalisten kantasolujen luusoluerilaistumiseen. Tarkoituksena oli l\u00f6yt\u00e4\u00e4 maidon proteiineja, jotka edist\u00e4v\u00e4t luun vahvistumista ja luusolujen kasvua. Kuntotestien avulla haluttiin selvitt\u00e4\u00e4 maidon proteiinifraktioiden vaikutuksia kantasolujen kuntoon. Kuntotestej\u00e4 tehtiin 13:lle maidon proteiinifraktiolle. \nP4:n, V30 l\u00e4mp\u00f6k\u00e4sitellyn ja ei-l\u00e4mp\u00f6k\u00e4sitellyn (V30 l\u00e4mp\u00f6 ja ei-l\u00e4mp\u00f6), V50 l\u00e4mp\u00f6k\u00e4sitellyn ja ei-l\u00e4mp\u00f6k\u00e4sitellyn (V50 l\u00e4mp\u00f6 ja ei-l\u00e4mp\u00f6), Valion kaseiiniton kaseiinifraktion (WPC) ja Valion natiivi heraproteiinifraktion (VNH) vaikutuksia tutkittiin mesenkymaalisten kantasolujen luusoluerilaistumiseen. Alkalisen fosfataasin spesifinen aktiivisuus ja muodostuneen kalsiumin m\u00e4\u00e4r\u00e4\u00e4 mitattiin luusoluerilaistumiskasvatuksista. Maidon proteiinien vaikutuksia mesenkymaalisiin kantasoluihin tutkittiin jo aiemmin ryhm\u00e4ss\u00e4mme optimoidulla kuntotestill\u00e4. Edell\u00e4 mainittujen proteiinifraktioiden lis\u00e4ksi kuntotesteihin otettiin mukaan \u03b1-laktalbumiini, \u03b2-laktoglobuliini, laktoferriini, heran kasvutekij\u00e4t (WGF), GMP ja natiivi heraproteiiniproteiinifraktio (NWP). Kuntotestiss\u00e4 k\u00e4ytettiin 5,5\u00b4,6,6\u00b4-tetrakloori-1,1\u00b4,3,3\u00b4- tetraetyylibenzimidazolihiilisyanidi jodia (JC-1), joka aggrekoituu hyv\u00e4kuntoisten kantasolujen mitokondrioon. Mitokondrion depolarisaation aikana JC-1 vapautuu solulimaan ja muodostaa monomeerej\u00e4. JC-1 aggrekaatit ja monomeerit emittoivat eri aallonpituuksilla jolloin tulokset mitattiin virtaussytometrill\u00e4. Tulokset analysoitiin FlowJo \u2013 ohjelmalla. \nKuntotestien perusteella maidon \u03b1-laktalbumiini (p=0.01), \u03b2-laktoglobuliini (p=0.001), P4\u2212 (p=0.01), V30 l\u00e4mp\u00f6\u2212 (p=0.05), V50 l\u00e4mp\u00f6\u2212 (p=0.01) ja ei-l\u00e4mp\u00f6\u2212 (p=0.001), VNH\u2212 (p=0.001), WGF\u2212 (p=0.001) ja GMP\u2212 (p=0.05) proteiinifraktiot paransivat mesenkymaalisten kantasolujen kuntoa. Laktoferriinill\u00e4, V30 ei-l\u00e4mp\u00f6\u2212, WPC\u2212, ja NWP\u2212 proteiinifraktioilla ei ollut vaikutusta mesenkymaalisten kantasolujen kuntoon. Luusoluerilaistumistestien perusteella VNH\u2212 proteiinifraktio n\u00e4ytt\u00e4isi lis\u00e4\u00e4v\u00e4n mesenkymaalisten kantasolujen luusoluerilaistumista suurimmilla pitoisuuksilla ja V50 ei-l\u00e4mp\u00f6\u2212 proteiinifraktio n\u00e4ytt\u00e4isi est\u00e4v\u00e4n mesenkymaalisten kantasolujen luusoluerilaistumista. \nOsa maidon proteiinifraktioista n\u00e4ytt\u00e4isi parantavan mesenkymaalisten kantasolujen kuntoa jo valmiiksi hyv\u00e4kuntoisilla soluilla. Voi olla mahdollista, ett\u00e4 maidon proteiinifraktiot voivat my\u00f6s parantaa huonokuntoisten solujen elinkykyisyytt\u00e4. Luusoluerilaistumistestien tulokset olivat osittain ristiriitaisia ja lopullisten johtop\u00e4\u00e4t\u00f6ksien tekemiseen tarvitaan lis\u00e4\u00e4 m\u00e4\u00e4rityksi\u00e4.", "language": null, "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Elisa Lehtilahti (elkaleht) on 2012-08-19 12:51:28.239781. Form: Pro gradu -lomake (1 tekij\u00e4) (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake-1-tekijae). JyX data:", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija@noreply.fi) on 2012-08-19T12:51:28Z\nNo. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201208192170.pdf: 674806 bytes, checksum: e32a0b83bc19c3f81cafe255d6fe420e (MD5)\nlicense.html: 5067 bytes, checksum: 4abe976572086cea4246975863232d88 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2012-08-19T12:51:28Z (GMT). No. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201208192170.pdf: 674806 bytes, checksum: e32a0b83bc19c3f81cafe255d6fe420e (MD5)\nlicense.html: 5067 bytes, checksum: 4abe976572086cea4246975863232d88 (MD5)\n Previous issue date: 2012", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "72 sivua", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "heraproteiinit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "luusoluerilaistuminen", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "osteoblastit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "mesenkymaaliset kantasolut", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Maidon proteiinifraktioiden vaikutus ihmisen luuydinper\u00e4isten mesenkymaalisten kantasolujen kuntoon ja luusoluerilaistumiseen", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201208192170", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Bio- ja ymp\u00e4rist\u00f6tieteiden laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Biological and Environmental Science", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Solu- ja molekyylibiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Cell and molecular biology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2012-08-19T12:51:28Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "4013", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "maito", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "proteiinit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kantasolut", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_38301
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:54:44Z
main_date 2012-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2012
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/16986372-4a7a-4e33-9c0a-0edde07b782e\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201208192170.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2012
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Lehtilahti, Elisa Maidon proteiinifraktioiden vaikutus ihmisen luuydinperäisten mesenkymaalisten kantasolujen kuntoon ja luusoluerilaistumiseen heraproteiinit luusoluerilaistuminen osteoblastit mesenkymaaliset kantasolut Solu- ja molekyylibiologia Cell and molecular biology 4013 maito proteiinit kantasolut
title Maidon proteiinifraktioiden vaikutus ihmisen luuydinperäisten mesenkymaalisten kantasolujen kuntoon ja luusoluerilaistumiseen
title_full Maidon proteiinifraktioiden vaikutus ihmisen luuydinperäisten mesenkymaalisten kantasolujen kuntoon ja luusoluerilaistumiseen
title_fullStr Maidon proteiinifraktioiden vaikutus ihmisen luuydinperäisten mesenkymaalisten kantasolujen kuntoon ja luusoluerilaistumiseen Maidon proteiinifraktioiden vaikutus ihmisen luuydinperäisten mesenkymaalisten kantasolujen kuntoon ja luusoluerilaistumiseen
title_full_unstemmed Maidon proteiinifraktioiden vaikutus ihmisen luuydinperäisten mesenkymaalisten kantasolujen kuntoon ja luusoluerilaistumiseen Maidon proteiinifraktioiden vaikutus ihmisen luuydinperäisten mesenkymaalisten kantasolujen kuntoon ja luusoluerilaistumiseen
title_short Maidon proteiinifraktioiden vaikutus ihmisen luuydinperäisten mesenkymaalisten kantasolujen kuntoon ja luusoluerilaistumiseen
title_sort maidon proteiinifraktioiden vaikutus ihmisen luuydinperäisten mesenkymaalisten kantasolujen kuntoon ja luusoluerilaistumiseen
title_txtP Maidon proteiinifraktioiden vaikutus ihmisen luuydinperäisten mesenkymaalisten kantasolujen kuntoon ja luusoluerilaistumiseen
topic heraproteiinit luusoluerilaistuminen osteoblastit mesenkymaaliset kantasolut Solu- ja molekyylibiologia Cell and molecular biology 4013 maito proteiinit kantasolut
topic_facet 4013 Cell and molecular biology Solu- ja molekyylibiologia heraproteiinit kantasolut luusoluerilaistuminen maito mesenkymaaliset kantasolut osteoblastit proteiinit
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/38301 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201208192170
work_keys_str_mv AT lehtilahtielisa maidonproteiinifraktioidenvaikutusihmisenluuydinperäistenmesenkymaalistenkantaso