Tupo muuttuvassa maailmassa : miten suomalaiselle työmarkkinaneuvottelujärjestelmälle käy, kun työ ja maailma muuttuvat? - Parviainen, Noora-Emilia (2008)
Tutkimuksessani perehdyn suomalaisen työmarkkinaneuvottelujärjestelmään muuttuvassa maailmassa. Työni tarkoitus on osoittaa, että suomalainen tupojärjestelmä on murroksessa vuoden 2007 liittokierroksen jälkeen. Työssäni käyn läpi suomalaisen tulopoliittisen sopimusjärjestelmän historiaa ja nykyhetkeä sekä pohdin järjestelmän jatkomahdollisuuksia. Yhtenä tupon tulevaisuuteen vaikuttavana teemana nostan esiin paljon puhutun työn muutoksen. Analysoin tupojärjestelmän tilaa liittokierroksen 2007 avulla. Aineistonani käytän liittokierroksen aikana sanomalehdistössä esiintyneitä kannanottoja liittyen tupoon ja sen tulevaisuuteen. Menetelmäni on kuvaileva ja pyrin lukemaan esiin käännekohtia ja murroksia tupokeskustelussa. Olen jäsentänyt tutkimukseni kolmeen aihekokonaisuuteen, jotka ovat sidoksissa toisiinsa: ensin käyn läpi työnkuvan muuttumista, tämän jälkeen tuposopimusmallin kehitystä syntyvuosista tähän päivään ja lopuksi tarkastelen viimeisintä vuoden 2007 sopimuskierrosta aineistoni valossa, koska kyseinen kierros oli mahdollisesti uuden sopimusjärjestelmän alku. Läpi työn mukanani kulkee kysymys tupomallin tulevaisuudesta. Tutkimuksestani voidaan päätellä suomalaisen tulopoliittisen mallin olevan parhaillaan selvässä käännekohdassa. Perinteinen tupomalli on haudattu ja sen tilalle kehitellään uutta liittokierroksen ja tupokierroksen parhaat palat yhdistävää järjestelmää, sillä myöskään liittokierrokseen sellaisenaan ei tunnuta olevan tyytyväisiä. Jää nähtäväksi, millaiseksi tämä uusi järjestelmä lopulta muodostuu.