Kartelli oikeussalissa : sosiologinen näkökulma suomalaiseen kartelliin - Ylitalo, Juha (2012)
Tutkimus pyrkii kuvaamaan suomalaisen yhteiskunnan suhdetta kartelliin viranomaistoiminnan ja talouden säätelyn näkökulmasta. Empiirinen tutkimus perustuu Kilpailuviraston esitykseen Markkinaoikeudelle, jossa asfalttialan yritysten todistetaan osallistuneen kartelliin. Tutkimus on tehty adaptiivisen tutkimusmetodin hengessä siten että aineiston analyysiä on kehitelty vuoropuhelussa teoreettisen viitekehyksen kanssa. Suomalaisen yhteiskunnan suhtautuminen kartelleihin on poikennut valtavasti eri aikoina. Täydestä kartellivapaudesta on siirrytty rajoitusten ja valvonnan kautta täyskieltoon. Viranomaisen toiminta perustuu lakiin, mutta siihen kohdistetut odotukset ja merkitykset ovat kulttuurisia. Kilpailuviraston laaja selvitys ja huomattavat seuraamussakot kertovat osaltaan muutoksesta, joka suomalaisessa talouden sääntelyssä on tapahtunut. Teoreettinen tarkastelu perustuu taloussosiologian näkemykseen taloudellisen toiminnan uppoutumisesta sosiaaliseen maailmaan. Soveltamani taloussosiologinen näkökulma ottaa epävarmuuden käsitteen lähtökohdakseen. Epävarmuuden oloissa tukeudutaan sosiaalisiin suhteisiin, jotka edelleen on tarkasteltavissa vallan, instituutioiden, verkostojen ja tradition käsitteillä. Niklas Luhmannin funktiojärjestelmiin tukeutuvan systeemiteorian avulla tutkimuksessa tarkastellaan talouden, oikeudellisen ja poliittisen järjestelmän suhdetta asfalttikartellissa empiirisen analyysin pohjalta. Analyysi perustuu Kilpailuviraston esityksen retoriselle erittelylle. Analyysi osoittaa Kilpailuviraston ottavan erilaisia rooleja kilpailupolitiikan kentällä. Esityksen perusteella sen rooli on tarkastella kilpailua raportoijan asemasta hyvinkin aktiiviseen tarkastajan rooliin. Analyysissä tarkastellaan myös kartellikäytännöille annettuja merkityksiä ja erityisesti sitä millaisella argumentaatiolla rakennetaan vakuuttavaa kertomusta kartellista ja sen haitallisesta vaikutuksesta. Analyysin yhteenveto -luvussa analyysin pohjalta tehtyjä havaintoja suhteutetaan teoreettiseen käsitteistöön sekä aikaisempien tutkimusten antamiin näkökulmiin kilpailupoliittisessa puheavaruudessa. Loppuluvussa käsitellään vielä yleisellä tasolla kartellitutkimusta ja kilpailupolitiikkaa yhteiskuntatieteellisenä tutkimuksena.