Lapsuudessa ja nuoruudessa koettu perheväkivalta yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena kysymyksenä - Mykkänen, Kirsi (2007)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten lapsuudessa ja nuoruudessa perheessä kohdattu väkivalta vaikuttaa nuoriin ja nuoruuteen sekä myöhempään elämään. Tehtävänä oli myös selvittää, miten väkivaltaa kotonaan kohdanneita nuoria voi auttaa ja millaisia yhteiskunnalli-sia interventioita se vaatii. Tutkimusaineistona olivat neljän väkivaltaa perheessään kohdan-neen naisen muistelukirjoitukset, joissa kaikissa kuvattiin lapsuuden kodin väkivaltaa ja sen vaikutuksia nuoruudesta aikuisuuteen. Toisena aineistona oli temaattinen parihaastattelu, jos-sa haastateltiin kahta ohjaajaa, jotka vetävät ryhmätoimintaa perheväkivaltaa kodeissaan koh-danneille nuorille Jyväskylässä. Monipuolinen aineisto toi esiin mielenkiintoisia tutkimustu-loksia perheessä tapahtuvasta väkivallasta. Kertomusaineistosta saatujen tulosten perusteella lapsuudessa ja nuoruudessa kohdattu väkivalta vaikutti nuorten henkiseen hyvinvointiin mer-kittävästi heikentäen sitä. Koettu väkivalta aiheutti naisissa monenlaisia tunteita, joista kes-keisimmäksi nousivat itseinho ja itsetuhoisuus, viha, pelko sekä syyllisyys. Osa näistä tunteis-ta tuli esiin jo nuoruudessa ja osa ilmeni tai jatkui myöhemmin aikuisena. Kotona kohdattu väkivalta kumuloitui perheen sisäisiin tai ulkopuolisiin suhteisiin. Haastatteluaineiston perus-teella nuoret tarvitsevat yhteiskunnalta interventioita väkivallan loppumiseen. Tutkimus pal-jasti, miten vaikeaa ammattilaisten on tunnistaa ja puuttua nuorten kohtaamaan väkivaltaan. Nuoret ovat ryhmä, jota apu ei helposti tavoita.