Pakolaistaustaiset maahanmuuttajat suomalaisilla työmarkkinoilla - Metso, Laura (2007)
Tutkimuksen tarkoituksena on ollut tarkastella pakolaistaustaisten maahanmuuttajien työllistymispolkuja suomalaisilla työmarkkinoilla. Tutkimusongelma on jäsennelty neljän tutkimuskysymyksen muotoon. Kysymyksillä on pyritty selvittämään sitä, miten inhimilliseen, sosiaaliseen ja kulttuurilliseen pääomaan luettavat tekijät ilmenevät pakolaistaustaisten maahanmuuttajien työllistymispoluissa. Samoin on haluttu selvittää ohjaako työmarkkinoiden segmentoituminen maahanmuuttajat tietynlaisiin töihin. Tutkimuksen empiirinen aineisto on kerätty teemahaastattelemalla kymmentä jo työelämässä olevaa pakolaistaustaista maahanmuuttajaa. Eri maista lähtöisin olevien haastateltavien joukossa on kuusi miestä ja neljä naista. Aineiston analysointi pohjautuu teemoitteluun ja haastateltavien puheessa ilmenevät seikat on liitetty aiempaan tutkimustietoon. Tutkimustulokset esitetään tutkimuskysymyksittäin. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että inhimillinen pääoma on huonosti maasta toiseen siirrettävissä. Tämä ilmenee muun muassa niin, että Suomeen saavuttuaan kaikki haastateltavat ovat olleet työttöminä erimittaisia aikoja. He ovat kuitenkin pikku hiljaa kyenneet vahvistamaan Suomi-spesifiä inhimillistä, sosiaalista ja kulttuurista pääomaansa kouluttautumalla, osallistumalla työharjoitteluihin ja hankkimalla varsinaista työkokemusta. Työnhaussa sosiaaliset suhteet ovat olleet merkittävässä asemassa, minkä lisäksi haastateltavat ovat työllistyttyään itse pyrkineet auttamaan myös maahanmuuttajataustaisia tuttaviaan palkkatyöhön pääsemisessä. Kaikkien haastateltavien ensimmäiset varsinaiset palkkatyöt ovat löytyneet niin sanottujen työmarkkinoiden sisääntuloammattien joukosta. Tällä hetkellä puolet haastateltavista toimii edelleen tähän ryhmään kuuluvissa etnospesifeissä ammateissa. Työllistyminen vaikuttaa olleen haastateltaville erittäin positiivinen asia, joka edesauttanut Suomeen integroitumista suuresti. Suurimmalla osalla haastateltavista työllisyystilanne vaikuttaisi kuitenkin olevan kaukana ideaalista, sillä heillä on paljon erilaisia suurempia ja pienempiä työelämään liittyviä toiveita.