Tekijänoikeuslaki eduskunnan käsittelyssä : digitaalisten oikeuksien hallinnan teknologiat päätöksenteon kohteena - Maanselkä, Asmo (2007)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan digitaalisten oikeuksien hallinnan teknologioita eduskunnan päätöksenteon kohteena. Tutkimusongelmina selvitän ensiksi kuluttajan ja tuottajan intressejä digitaalisten oikeuksien hallinnan teknologioilla (engl. digital rights management, DRM) suojattuun aineistoon. Toisena tutkimusongelmana selvitän miten ja mitkä kuluttajien ja tuottajien intressit politisoituvat kansanedustajien argumentaatiossa, sekä kolmanneksi tarkastelen miten kansanedustajat politikoivat, toimivat poliittisesti säätäessään tekijänoikeuslain. Ensimmäisen tutkimuskysymyksen aineistona ovat tieteelliset artikkelit, toisen ja kolmannen tutkimuskysymyksen aineistona ovat tekijänoikeuslakikäsittelyn kolme puheaineistoa. Tutkielma osoittaa tuottajan ja kuluttajan intressien eriytyvän hinnoittelun, kontrollin, yksityisyyden ja riippuvuuden välillä. Kontrollin, riippuvuuden ja hinnoittelun ongelmat politisoituivat kansanedustajien argumentaatiossa. Eduskuntakäsittelyn aikana kansanedustajat politikoivat kansallisella liikkumavaralla, intressiryhmillä sekä ajalla. Kansanedustajien heikko käsityskyky teknologisista asioista, asiantuntijavallan korostuminen sekä tietämättömyys lainsäädännön kansallisesta liikkumavarasta saavat eduskunnan jättämään kuluttajan ja tuottajan välisen intressiristiriidan tasapainottamisen markkinoiden tehtäväksi. Tutkielma osoitti puutteita eduskunnan toiminnassa. Eduskunnan tulisi kehittää teknologian arviointitoimintaa, osallistaa intressiryhmät keskusteluun lainsäädännöstä sekä lisätä tietoisuutta lainsäädännön kansallisesta liikkumavarasta.