Työkonferenssimenetelmä moniammatillisen työn kehittämisen välineenä sairaalaosastolla : keskustelunaiheena perheelliset syöpäpotilaat, näkökulmana sosiaalityö - Luukkonen, Heini (2007)
Tutkimus on toteutettu yhteistyössä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin sädesairaalan osasto 31:n sairaanhoitajien ja sosiaalityöntekijän kanssa. Tarkoituksena on tarkastella työkonferenssimenetelmän soveltuvuutta moniammatillisen työn kehittämisen välineeksi sairaalaosastolle. Työkonferenssimenetelmä koostuu sarjasta kehityskeskusteluja (seminaareja), jotka toteutettiin keväällä 2007. Keskustelun aiheina olivat perheelliset syöpäpotilaat ja sosiaalityön palvelut. Tutkimuksen aikana toteutetun kehittämistyön tarkoituksena oli parantaa perheellisten potilaiden sosiaalityön palveluiden saantia moniammatillista yhteistyötä tehostamalla. Aineistona tutkimuksessa on osaston 31 sairaanhoitajille ja sosiaalityöntekijälle teetetty ilmapiirikysely, työkonferenssiseminaarien keskustelut, sekä sosiaalityöntekijän teemahaastattelu. Tutkimus on yhdistelmä tapaus- ja toimintatutkimusta, ja kerätty aineisto on analysoitu laadullisesti teemoittelun avulla. Aineistoa käsittelen kahdessa osassa; puheena ja tapahtumana. Ilmapiirikyselyiden tulosten perusteella osaston keskustelukulttuuria voidaan kuvata kahtiajakautuneeksi, mutta kuitenkin kehittämismyönteiseksi. Työkonferenssiseminaarien tuloksena sovittiin yhtenäisen työmallin käyttöönotosta. Työkonferenssimenetelmää soveltamalla eri ammattiryhmien välille syntyi rakentavaa keskustelua. Työkonferenssimenetelmä soveltui hieman sovellettuna hyvin sairaalaosaston kehittämistyön välineeksi. Työkonferenssimenetelmän avulla saavutettuja tuloksia olen arvioinut haastattelemalla osaston sosiaalityöntekijää. Tutkimuksen aihe liittyy kaikkein lähimmin hänen työhönsä ja hän itse on oikea henkilö arvioimaan työssään tapahtuneita muutoksia. Sosiaalityöntekijän kokemuksen mukaan moniammatillisessa työskentelyssä oli tapahtunut myönteisiä muutoksia. Keskusteluihin osallistuneet hoitajat olivat sosiaalityöntekijän kokemuksen mukaan häneen enemmän yhteydessä. Myös sairaalan sosiaalityöntekijän työnkuva muuttui tutkimuksenteon myötä vähemmän etuuskeskeiseksi.