Deliberatiivinen demokratia ja julkisuus internetissä : näytösluonteisesta julkisuudesta avoimeen politiikkaan - Luomala, Juha (2008)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, kuinka länsimaisen demokratian kriisiä pyritään ratkaisemaan osallistamalla kansalaisia enemmän päätöksentekoon internetin avulla. Internet tarjoaa mahdollisuuden kriittis-rationaaliseen kansalaiskeskusteluun ja poliittiseen osallistumiseen. Tarkastelen ilmiötä sekä hallinnon että kansalaisyhteiskunnan näkökulmasta. Teoreettisena viitekehyksenä käytän Jürgen Habermasin julkisen sfäärin käsitettä, Hannah Arendtin julkisuus-käsitystä sekä deliberatiivisen demokratian teoriaa. Tarkoituksena on tarkastella erilaisia demokratiakäsityksiä ja verrata niitä deliberatiivisen demokratian teoriaan. Tarkastelen modernia demokratiaa julkisuuden, julkisen tilan ja virtuaalisen julkisuuden kautta. Tutkimuksen näkökulma on Habermasin julkisen tilan käsitteen upottaminen internetiin muodostuneisiin deliberatiivisen demokratian kokeiluihin. Tutkimuksen aineiston muodostaa kaksi erilaista virtuaalijulkisuuden tilaa, joista toinen (Otakantaa.fi) edustaa valtiohallinnon osallistamishanketta ja toinen (Wikipuolue.fi) edustaa kansalaisyhteiskuntalähtöistä avoimen politiikan sovelluskokeilua. Esittelen työssäni näitä ajankohtaisia aineistoja esimerkinomaisesti teorian apuna. Tutkimukseni mukaan habermasilaisessa mielessä julkinen virtuaalinen tila on mahdollinen ja aika näyttää kuinka hyvin avoimen politiikan kokeilut ottavat tuulta alleen orgaanisen elämismaailman päätöksenteossa. Tulkintani mukaan Habermasin esittämät toimivan julkisen tilan kriteerit sekä deliberatiivisen demokratian edellytykset ovat mahdollisia wikidemokratian sovelluksissa.