Nuorten päihteidenkäyttö ja sitä koskevat interventiot : aikuiset päihdeongelmaiset kertovat nuoruudestaan - Lemmetyinen, Veera (2007)
Tutkimuksen tehtävänä oli selvittää, millaisia interventioita päihteidenkäyttöön on kohdistunut tutkittavien ollessa alaikäisiä. Pro gradussani käsittelen nykyisin täysi-ikäisiä päihteidenkäyttäjiä ja heihin aikoinaan kohdistettuja interventioita. Aihe on lähtöisin Jyväskylän Seudun Päihdepalvelusäätiöltä ja heidän tarpeistaan. Kiinnostuksen kohteena interventioissa ovat yksilöiden omat kokemukset siitä kuka on puuttunut, milloin, millä tavalla ja millaisilta nämä puuttumiset ovat tuntuneet. Interventioiksi on katsottu kaikki puuttumiset päihteidenkäyttöön liittyen. Tutkimuksen aineisto on kaksiosainen, ensin on toteutettu lomakekysely (n = 33), jonka jälkeen aihetta on syvennetty haastatteluilla (n = 7). Lomakevastaukset on analysoitu SPSS-ohjelman avulla ja avoimet vastaukset käsitelty erikseen. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluna ja vastaukset on analysoitu teemoittain. Tutkimustulokseni esitän järjestyksessä lomakkeen ja haastattelujen teemojen mukaisesti. Päihteidenkäyttöä koskevat interventiot voivat tapahtua viralliselta tai epäviralliselta taholta. Virallista tahoa edustavat eri yhteiskunnalliset organisaatiot ja heidän edustajansa. Epävirallista tahoa edustavat puolestaan perhe, ystävät ja tuttavat. Virallisten tahojen interventiot ovat usein laissa säädettyjä kun taas epävirallisten tahojen interventiot ovat tavallaan jokaisen oman harkinnan mukaisia. Omassa aineistossani korostuvat selvästi epäviralliset tahot. Tutkimukseni pohjalta perheen merkitys on kaikkein suurin, olipa kyseessä puuttuminen tai puuttumatta jättäminen. Keskeiset asiat tutkimuksessani ovat ihmisten henkilökohtaiset kokemukset puuttumisista. Tai kuten tutkimuksessani tuli ilmi, kyse oli monilla puuttumatta jättämisestä. Kokemukset olivat hyvin yksilökohtaisia ja monenlaisia, mutta tuloksista voidaan selvästi nähdä, että puuttuminen nuorten päihteidenkäyttöön on aina parempi kuin puuttumatta jättäminen. Puuttumiset eivät ole vain yksittäisiä tapahtumia, vaan kertovat nuorelle laajemmin muun muassa välittämisestä.