Aluetaidemuseot muuttuvassa maailmassa : aluetaidemuseotoiminnan vaiheet ja keskeisimmät muutoksen taustalla olevat tekijät toiminnan käynnistämisestä vuoteen 2010 - Lehtinen, Kati (2012)
Tutkimukseni kartoittaa aluetaidemuseotoiminnan muutoksia ja keskeisimpiä muutoksen taustalla olevia tekijöitä aina toiminnan käynnistämisestä eli 1970-luvulla alkaneesta aluetaidemuseokokeilusta vuoteen 2010. Museohistoria nousi ajankohtaiseksi vuonna 2005 käynnistyneen Suomen museohistoriahankkeen myötä ja hanke toimi yhtenä kimmokkeena aiheen valinnalle. Tavoitteenani on ollut kuvata aluetaidemuseoiden historiallista kehityskulkua. Tutkimustehtävä jakautuu kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa tarkastellaan aluetaidemuseotoiminnan kehittymistä, mutta myös poliittisia ja yhteiskunnallisia muutoksia museoiden toimintaympäristössä. Aineistona ovat museotilastot, lait ja asetukset sekä viranomaisdokumentit kuten museopoliittiset ohjelmat, olennaisimmat komiteanmietinnöt ja selvitykset. Valtakunnan tasolla muutosta tarkastellaan näin ollen paitsi itse toiminnan, myös aluetaidemuseoille asetettujen tehtävien ja toiminnalle asetettujen tavoitteiden kautta. Tutkimustehtävän toisessa osassa siirrytään alueelliselle tasolle ja valitsemani kolmen case-museon, Porin taidemuseon, Hämeenlinnan taidemuseon ja Etelä-Karjalan taidemuseon, kautta tarkastelen lähemmin itse toimintamuodoissa ja sisällöissä tapahtuneita muutoksia sekä sitä, miten alueellisuus kunkin museon toiminnassa näyttäytyy. Toisessa osassa keskeisenä aineistona ovat olleet museoiden toimintakertomukset ja asiantuntijahaastattelut. Tutkimusmenetelminä on käytetty tilastollisesti kuvaavaa analyysiä sekä erityisesti sisällönanalyysiä, erityisesti teemoittelua sekä lähiluvun menetelmiä. Tarkastelemalla aluetaidemuseotoiminnassa tapahtuneita muutoksia hahmotin toiminnassa neljä eri vaihetta, jotka ovat osin limittäisiä. Jaossa painottuu valtakunnalliset muutokset erityisesti hallinnossa ja lainsää-dännössä, mutta vaiheet heijastelevat osittain myös aluetaidemuseotyössä ja itse toimintamuodoissa tapah-tuneita muutoksia. Vaiheet ovat: 1. Käynnistyminen (v. 1973–1979), 2. Laajeneminen ja vakiintuminen (v. 1980–1990-luvun alku), 3. Eriytyminen ja sulautuminen (1990-luvun alku – 2000-luvun alku), 4. Uusi alku? (noin vuodesta 2005 eteenpäin). Aluetaidemuseot ovat muuttuneet toimintaympäristön mukana viimeisen yli kolmenkymmenen vuoden aikana. Yleisesti toimintaan on vaikuttanut tietoteknistyminen ja muutokset taidekasvatuksessa ja sen tavoitteissa, mutta vahvasti myös yleiset kulttuuripoliittiset tavoitteet. Toiminnan valtakunnallinen koordinointi on ollut ajoittain melko vähäistä, näin ollen toiminnan muotoutumiseen on vaikuttanut ennen kaikkea alueellinen toimintaympäristö. Toimintaresurssien lisäksi museoiden yleiset painopisteet sekä museonjohtajan ja erityisesti alueellisesta toiminnasta vastaavan henkilön näkemykset ovat vaikuttaneet toiminnan muotoutumiseen.