Jänisten jäljillä Varkaudessa : Varkauden urbanisoitumiskehitys - Laitinen, Jouko (2008)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää onko Varkaudesta nähtävissä urbaanin kaupungin piirteitä Jänisten valokuvaajasuvun valokuvia tarkastelemalla. Tarkoituksena on tarkastella kuinka Varkaus-nimisestä tilasta on kehittynyt itsenäinen Varkauden kaupunki ja peilata Jänisten valokuvaajasuvun kuvien kautta sen kaupungistumista. Keskeisiä kysymyksiä ovat: Onko Varkaus urbaani kaupunki? Kuinka se näyttäytyy valokuvissa? Onko urbaani todellista, vai onko se vain kuvaajan näkemys tai mielikuva? Työn tutkimusmateriaalina ovat Jänisten valokuvat sekä suvun jäsenten että Jänisten kanssa yhteistyötä tehneiden haastattelut. Mukana on ollut myös Rehellinen Varkaus teoksen pohjana olleita varkautelaisten haastattelunauhoja (1980). Varkauden museossa sijaitsevan Jäniksen valokuvakokoelman negatiiveja on arviolta noin 200.000 kappaletta. Näistä tarkastelun kohteena on ollut 13. Tutkimusmenetelmä on laadullinen, haastatteluihin ja kuvien analysointiin perustuva tarkastelu, jossa pyritään löytämään urbanisaatioteorioiden ja valokuvien välinen suhde. Kuvien tulkinnassa on käytetty Roland Barthesin kehittämää tulkintaa studiumista ja punctumista. Kuvia tarkastellessani olen lähestynyt niitä kolmen kaupunkiteoreettisen teeman kautta: kaupungin hahmon, kaupunkilaisten ja teknologian näkökulmista. Jänisten valokuvista löysin studiumin ja usein myös silmään pistävän punctumin, Löysin Jänisten kuvista tiiviin ja urbaanin Varkauden, jonka elämänsyke on ollut voimakas. Valokuvien urbaani kaupunki lupaa enemmän, kuin mitä todellinen Varkaus on, mutta silti Varkaudessa on myös urbaani todellisuus.