Tasa-arvo Tarja ja työväen presidentti : tiedonvälityksen rooli presidentinvaaleissa 2006 - Koivusalo, Linda (2008)
Tiedonvälityksestä eri muodoissaan on tullut yhä suurempi ja erityisesti näkyvämpi osa poliittisia vaalikampanjoita. Demokratian edellytys on vapaa tiedonvälitys, mutta tiedonvälityksen rooli esimerkiksi poliittisissa vaalikampanjoissa on muuttunut ja poliittiset kampanjat ovat omaksuneet osaksi kampanjointia tiedonvälityksen tarjoamat nykyaikaiset vaikutuskanavat kuten television ja internetin. Tässä tutkimuksessa tiedonvälityksellä on kaksi päätehtävää, joista toinen on toimia puolueettomana tiedonvälittäjänä yhteiskunnassa ja toinen on toimia ns. vallan vahtikoirana eli tarkkailla vallankäyttäjien toimintaa. Tutkimuksen tehtävänä on tarkastella näistä päätehtävistä käsin tiedonvälitystä presidentinvaaleissa 2006 ja nostaa esille tutkimusaineistosta löydettäviä tiedonvälityksen kannalta merkittäviä havaintoja. Tutkimuksen näkökulma pohjautuu kolmeen tiedonvälityksessä tapahtuneeseen muutokseen, joita tässä tutkimuksessa ovat tiedonvälityksen omistuksen keskittyminen, tiedonvälityksen viihteellistyminen ja mielipidemittausten yleistyminen vaalien yhteydessä. Nämä muutokset ovat helposti havaittavissa vaalien tiedonvälitystä tarkasteltaessa. Tutkimuksen teoriapohja perustuu Montesquieun vallan kolmijako-oppiin, joka toimii perustana tiedonvälityksen tehtävien määrittelemiselle. Tutkimuksen aineiston muodostaa Keskisuomalaisen ja Helsingin Sanomien lehtiartikkelit, jotka on kerätty ajalta ennen vaaleja äänestämispäiviin sekä televisiosta nauhoitetut vaalitentit (MTV3 ja Nelonen). Tämän lisäksi tutkimuksessa on tarkasteltu YLE:n esittämiä henkilökuvia ja Juho-Pekka Rantalan toimittamia henkilöhaastatteluja. Olen tulkinnut aineistoani tiedonvälitykselle asetettujen tehtävien ja määriteltyjen muutosten näkökulmasta. Aineistoni valossa tiedonvälityksen rooli on painottunut asiakeskeisen uutisoinnin ja tutkivan journalismin sijaan tiedonvälitykseen, jossa tiedotusvälineet lainaavat uutisia toisiltaan ja esittävät asioita viihteen keinoin.