Julkisuus demokratiateoreettisena käsitteenä Nancy Fraserin ajattelussa - Kinnunen, Heini (2007)
Tässä tutkielmassa tavoitteenani on artikuloida Habermasin julkisuuden käsitteen rooli Nancy Fraserin työssä. Keskityn yhtäältä erittelemään sitä, miten Fraser käyttää Habermasin julkisuuden käsitettä ja toisaalta kriittisesti arviomaan niitä ulottuvuuksia, joita julkisuuskäsite tuo Fraserin demokratiateoreettiseen projektiin. Habermas esittelee julkisuuden käsitteensä Strukturwandel der Öffentlichkeit - teoksessaan vuodelta 1962. Tässä teoksessa Habermas esittelee julkisuuden käsitteen historiantulkinnallisessa kontekstissa. Analyysini mukaan Habermas kuitenkin viittaa julkisuuteen paitsi historiallisena kategoriana myös poliittisnormatiivisena käsitteenä. Analyysini mukaan avoimuuden yhdenvertaisuuden ja järjenmukaisuuden ihanteet nousevat keskeisiksi Habermasin julkisuuden käsitettä kommentoivassa feministisessä keskustelussa. Lisäksi feministisessä teoriassa on pohdittu Habermasin julkisuuden käsitteen sisältämiä emansipatorisia mahdollisuuksia. Työssäni tuon esiin sen, että kritiikistään huolimatta Fraser nojaa Habermasin julkisuuden käsitteeseen, ja pitää käsitettä demokratiateoreettisesti hyödyllisenä. Fraserin mukaan Habermasin julkisuuden käsite, joka pohjautuu ajatukseen homogeenisesta poliittisesta yhteisöstä ja statusvapaasta julkisesta neuvottelusta, ei tarjoa toimivaa erittelyperspektiiviä käytännön poliittisen elämän eriarvoisuuteen ja ulos sulkemisiin liittyvien ongelmien ratkaisemiseen. Fraser päätyy esittämään, että julkisuuden käsite tulisi perustua ajatukseen monista limittäisistä ja vuorovaikutuksessa olevista julkisuuksista. Samalla Fraser kuitenkin pitää Habermasin julkisuuden käsitettä hyvänä normatiivisena lähtökohtana poliittiselle toiminnalle. Fraser ajattelee, että Habermasin julkisuuden käsite on hyvä ohjenuora niin yksittäisten kansalaisliikkeiden kuten naisliikkeen politiikalle kuin myös kaikkien kansalaisten yhteiselle oikeudenmukaisuuteen tähtäävälle kamppailulle.