Miksi tanssin? : Olennaisia-prosessissa mukana olleiden käsityksiä tanssin merkityksestä - Kallio, Sointu (2008)
Tässä tutkimuksessa tarkastelun kohteena ovat kolmen tanssijan kokemukset ja merkitykset, joita he tanssille antavat. Miksi he tanssivat? Miksi tanssi on merkityksellistä ja tärkeää heille ja kuinka he suhteuttavat itsensä osaksi yhteiskuntaa näiden merkitysten kautta. Lopuksi pohdin saamieni tulosten valossa miten yhteiskunta arvottaa ja arvostaa tanssin harrastajaa, ja kuinka yhteiskunta vastaa näihin tanssin harrastajan tanssille antamiin merkityksiin. Tutkimusaineistona käytän Olennaisia ‐prosessin tuottamaa materiaalia, havaintoja, videoita, keskusteluja ja tanssijoiden työstämiä kirjoituksia. Aluksi esittelen erilaisia tanssin määritelmiä, pureudun tanssin historiaan ja tutkimukseen, jonka jälkeen pohdin aineistoni kautta tanssinharrastamista, tanssin merkitystä ja sen tärkeyttä harrastajan kokemusmaailmassa. Tutkimukseni pohjautuu fenomenografiseen tutkimustapaan ja analysoin aineistoani tästä näkökulmasta. Tutkimukseni kiinnitän vallitsevaan toimintamalliin eli yhteiskuntaan tarkastelemalla kuinka yhteiskunta arvostaa ja arvottaa tanssin harrastamista, millainen on tanssin institutionaalinen paikkaa ja kuinka tanssin harrastaja kokee itsensä suhteessa näihin järjestelmiin.