"Chancen von Tschernobyl" : Ulrich Beckin riskikonsepti näkökulmana länsisaksalaiseen ydinvoimadebattiin 1986 - Junikkala, Anu (2008)
Työni käsittelee vuoden 1986 Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuutta seurannutta, ydinvoiman hyväksyttävyyttä koskenutta keskustelua Länsi-Saksassa. Lähestymistapani mukaisesti hahmotan ydinvoimadebattia riski-ilmiön käsittelynä ja käsitteellistämisenä. Näkökulmani kiistan seuraamiseen on Ulrich Beckin Riskogesellschaft; Auf dem Weg in eine andere Moderne - teoksen näkökulma modernisaatioriskeistä poliittisiin ja taloudellisiin kerrannaisvaikutuksiin yltävinä, pitkälle tarkoittamattomina ilmiöinä. Aineiston tulkinnalla analysoin riskin poliittista arviointia ja käsitteellistämistä siitä lähtökohdasta, että uhkaava riski on merkitykseltään tyhjä ja vasta sen poliittinen ja kielellinen määrittäminen antaa sille poliittisesti ymmärrettävän muodon. Toinen tutkimuskysymykseni on riskin tulkitseminen mahdollisuuskäsitteenä, ymmärrettynä tilaisuutena vallitsevien poliittisten arviointitapojen ja rationaliteetin murtamiseen ja uudelleenkonstruointiin. Seuraan länsisaksalaista keskustelua Tshernobylin onnettomuuden tapahtumapäivästä 26.4.1986 vuoden loppuun, jatkaen aikakauslehtien dialogin seuraamista vielä seuraavan vuoden ajan. Aineistoni koostuu sanomalehdistä, puolueita lähellä olevista aikakauslehdistä, Saksan parlamentin materiaaleista sekä yksittäisistä poliitikkojen puheista ja kirjoituksista. Analysoin Tshernobyl-keskustelua poliittisista dimensioista, jotka nostavat tarkasteltaviksi riskin käsittelyä määrittävät piirteet: ilmiön hahmottamattomuuden, arviointiperusteiden ja yhteiskunnan premissen kiistanalaisuuden sekä päätöstentekoon kietoutuvan ennakoimattomuuden. Analysoimani Tshernobyl-keskustelun kautta hahmotan ydinvoimakiistan olevan riskin määrittämän uudenlaisen poliittinen kontekstin; epävarmuuden, tuntemattomuuden ja kontrolloimattomuuden käsittelyä. Tässä mielessä kiista riskin määrittämisestä on suoraan luettavissa kiistana relevanteista poliittisen arvioinnin tavoista. Tulkitsen Tshernobylkeskustelun monipuolistavan poliittisen arvioinnin tapoja laajentamalla ja satunnaistamalla poliittisen määrittelyn premissejä sekä niiden kokoamisen tapaa. Rakentamani riskinäkökulman voi nähdä jäsentävän ja tekevän ymmärrettäväksi riski-ilmiöitä käsittelevän keskustelun vastakkaisten argumenttien samanarvoista relevanttiutta ja tätä kautta riskikeskusteluille ominaista päättymätöntä ristiriitaisuutta ja kiistanalaisuuden sulkemattomuutta. Tästä näkökulmasta riskikonseptointini kuvaa saksalaista ydinvoiman lakkautusohjelmaa yhtenä ajallisena otoksena keskustelusta, eli selittää sen temporaalisena, tilannekohtaisena ja satunnaisena lopputulemana.