Terroristi-identiteetti ja media : sanomalehti Keskisuomalaisen terrorismiuutisointi "meitä" ja "muita" tuottavana diskursiivisena käytäntönä - Helin, Niina (2008)
Tarkastelen Pro gradu -tutkielmassani terroristi-identiteetin tuottamista ”meidän” ja ”muiden” kielellisissä ja visuaalisissa representaatioissa sanomalehti Keskisuomalaisessa. Näkökulmani nojaa identiteettiteoriaan, jonka keskeinen ajatus on identiteetin konstruoituminen representaatioissa. Tämä yhteisön identiteetin muodostaminen perustuu aina toisten ulossulkemiselle sekä eron rakentamiselle ”meidän” ja ”muiden” välille. Tutkimuskohteeni on Yhdysvaltain vuoden 2001 terrori-iskujen uutisointi sanomalehti Keskisuomalaisessa. Tutkimusaineistoni koostuu yhteensä 65 Keskisuomalaisen uutisartikkelista sekä niihin liittyvistä lehtikuvista. Tarkasteluajankohdaksi olen rajannut 12.9.-26.9.2001 eli seuraavat kaksi viikkoa iskujen jälkeen. Tutkin aineistoani sekä kriittisen diskurssianalyysin avulla että visuaalisia analysointimenetelmiä hyödyntäen. Erittelen aineistostani kriittisen diskurssianalyysin keinoin neljä ”muiden” diskurssia, jotka olen nimennyt valtio- ja kansallisuus -diskurssiksi, uskontodiskurssiksi, konkreettisen terrorismin diskurssiksi sekä abstraktin ”äären” diskurssiksi. Diskurssianalyysissani keskityn myös mediajulkisuuden tuottamien ”meidän” ja ”muiden” toimijuuksiin sekä niiden vaikutuksesta terroristi-identiteetin rakennusprosessiin. Tutkimusongelmani ole kiteyttänyt seuraavasti: Minkälaista terroristi-identiteettiä rakennetaan sanomalehti Keskisuomalaisen terroristiuutisoinnin kielellisissä ja visuaalisissa representaatioissa. Tutkimukseni paljastaa monia jo orientalismista tuttuja stereotyyppisiä ajattelu- ja puhetapoja, jotka vahvistuvat ja uusintuvat nykymedian representaatioissa. Tutkimuksessani analysoidut diskurssit rakentavat eroa läntisen ”meidän” ja itäisen ”muiden” välille. Analyysini osoittaa kuinka identiteettejä rakennetaan jatkuvissa rajanvedoissa ja erotteluissa mediassa tapahtuvissa määrittelykamppailuissa.