Itsen rakentaminen menestyskulttuurissa - Hankosalo, Timo (2008)
Tutkimuksessa tarkastellaan itsesuhteen rakentamista menestyskulttuurissa. Tutkimuksella on kolme tehtävää. Ensimmäisenä tutkimuksen tehtävänä on rekonstruoida menestyskulttuuri tutkimuskohteena. Toinen tutkimustehtävänä on kuvata empiirisesti itsesuhteen rakentamista menestyskulttuurissa. Kolmantena tutkimustehtävänä on tulkita menestyskulttuurin aineistoa laajemmasta moderniteetin kehyksestä ja taloudesta käsin. Tutkimuksen empiirinen aineisto koostuu elämäntapakirjallisuudesta sekä yritysja elämäntapavalmennusta käsittelevistä internetsivuista. Elämäntapakirjallisuus muodostuu varsin heterogeenisesta joukosta yritysvalmennuksen, elämäntapavalmennuksen, voimavara- ja ratkaisukeskeisen ja verkostomarkkinoinnin kirjallisuusgenren teksteistä. Menestyskulttuuri on tutkimuksen empiirisen aineiston pohjalta muodostettu teoreettinen konstruktio. Menetelmällisesti tutkimuksessa lähdetään Michel Foucault’n ajattelujärjestelmien tutkimuksen kehyksestä ja etenkin hänen eettisen kauden käsitteistöstä. Keskeisenä käsitteenä toimii subjektiviteetti ja sen rakentaminen. Tutkimuksen metodina toimii aineiston teemoittelu ja lausuman funktioanalyysi Foucault’n eettisen kauden käsitteistön avulla. Tutkimuksen tulokset esitetään sekä empiirisen aineiston analyyttisessä että synteettisessä osassa. Tutkimuksen analyyttisen osan tuloksena osoitetaan, kuinka menestyskulttuurin subjektiviteettia rakennetaan viidestä osasta. Menestyskulttuuri perustuu yksilöllisyyden ja ainutkertaisuuden eettisille premisseille sekä itsen vastuullisuuden moraalilakiin. Toiseksi menestyskulttuuri perustuu ajatukseen itsensä luomisesta ja johtamisesta. Kolmanneksi itse luodaan käsikirjoittamalla oman elämän käsikirjoitus, jonka pohjana toimivat yksilön omat unelmat. Neljänneksi unelmat työstetään erilaisten tulevaisuuden kuvitteluharjoitusten kautta. Viidenneksi menestyksen kulttuuri nojaa menestyksen, hyvinvoinnin ja onnellisuuden tavoittelemiseen. Tutkimuksen synteettisessä osassa osoitetaan menestyskulttuurin liittyminen osaksi laajempaa tulemisen metafysiikan käsitteeseen perustuvaa modernia ajatteluperinnettä.