Puhetta lastensaamisesta ja toimeentulosta : luottamuskokemukset internetin äitikeskustelupalstoilla - Aromaa, Eekku (2008)
Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, kuinka äitikeskustelupalstoilla keskustellaan lasten saamisesta, työstä ja sosiaaliturvasta. Tutkimuksen analyysimenetelmänä olen käyttänyt teemoittelua, jonka avulla olen etsinyt aineistosta yhtäläisyyksiä kirjoitusten välille. Olen lähestynyt kysymystä luottamuksen teoriakehyksen kautta ja etsinyt aineistosta puhetta luottamuksen rakentumisesta tai sen puutteista. Tutkimuksen aineiston muodostavat äitikeskustelupalstojen keskusteluketjut, jotka olen poiminut palstoilta aiheiden perusteella. Keskustelut jakautuivat analyysivaiheessa riskeihin, konflikteihin ja epävarmuuksiin, työnhaun moraalisiin ristiriitoihin ja luottamuksen rakentajiin eli puheeseen sosiaaliturvasta ja taloudesta. Olen jäsennellyt ja tulkinnut asiaa teemoittelemalla keskusteluketjuja pienempiin teemakokonaisuuksiin ja analysoimalla niiden sisältöä, puhetta lastensaamisesta, uskaltamisesta, sosiaaliturvasta ja työstä. Keskeisimmäksi keskustelunaiheeksi aineistossani nousee sosiaaliturvaan liittyvä vertaistiedotus. Palstoilla kysytään ja vaihdetaan tietoa sosiaaliturvasta ja Kelan kanssa asioinnista. Samantyyppisesti puhutaan työlainsäädännöstä, tietoa ja kokemuksia vaihtaen. Lisäksi puhutaan myös yleisemmin uskaltamisesta ja kypsyydestä äitiyteen. Vertaistuki liittyy olennaisesti kaikkiin tässä analysoituihin keskusteluihin, palstat ovat vertaisten kesken käytävää keskustelua.