Kahden maan irtolainen : Namibian ulkosuomalaisten kulttuurinen identiteetti 2000-luvulla - Aaltonen, Heini (2008)
ulkosuomalaiset 2000-luvulla. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää namibiansuomalaisten kulttuurisen identiteetin muodostumista suomalaisen ja namibialaisen yhteiskunnan ristivedossa. Tähän pyrittiin tarkastelemalla merkitysvälitteisesti niitä kulttuurisen identiteetin tekijöitä, jotka liittyvät muista ryhmistä erottautumiseen, kulttuurisiin piirteisiin ja arvoihin sekä vuorovaikutusverkostoihin. Tutkielmaa varten haastateltiin kahtatoista Namibian pääkaupungissa Windhoekissa tilapäisesti tai vakituisesti asuvaa Suomen kansalaista. Haastateltavat löydettiin Suomen Windhoekin suurlähetystön ylläpitämältä suomalaislistalta. Aineisto kerättiin teemahaastattelumenetelmällä ja analysoitiin kvalitatiivisesti sisällönanalyysia hyödyntäen. Namibiansuomalaiset ovat heterogeeninen joukko yksilöitä, joiden identiteettiä tutkimalla voidaan kuitenkin kertoa jotain myös kollektiivisesta ulkosuomalaista kulttuuri-identiteetistä. Namibiansuomalaiset kokivat suomalaisuuden identiteettinsä keskeiseksi tukipilariksi, jota haastamaan oli kuitenkin noussut myös muita identifikaatioita, merkittävimpinä namibialaisuus ja maailmankansalaisuus. Identiteetit olivat hybridisoituneet ja muuttuneet yksilöllisemmiksi, yhdistäen silti eri identifikaatiot eheäksi kokonaisuudeksi yksilön ajattelussa. Aina kulttuurinen identiteetti ei ollut merkittävä identifikaatio, vaan rinnakkaiset identiteetit saattoivat nousta tärkeämpään asemaan. Namibiansuomalaisuutta tuotetaan ylirajaisissa diasporisissa suhteissa kotimaahan sekä vuorovaikutuksessa namibialaisen yhteiskunnan, muiden namibiansuomalaisten sekä yleisemmin ekpatriaattien kanssa. Perheen kesken oli saatettu luoda oma ylirajainen perhekulttuuri. Identiteettiä tuotetaan erotteluin. Erityisesti suomalaiset halusivat tehdä eron Namibian valkoisiin, mutta myös muista namibialaisista ja ajoittain muista suomalaisistakin haluttiin erottautua. Kuitenkin namibialaiset nähtiin lopulta yllättävän samankaltaisina kuin suomalaiset