"All Tito wants is a little bit of unity" : kuva Titon Jugoslaviasta The New York Timesissa vuosina 1969- 1971 - Norontaus, Mikko (2012)
Irtauduttuaan Neuvostoliiton johtamasta Itä-Euroopan kommunistimaiden liittoumasta 1940- luvun lopulla Titon johtama Jugoslavia kehittyi kylmän sodan aikana omaa tietään kulkevaksi sosialistiseksi valtioksi, joka oli ulkopolitiikassaan sitoutumaton etsien samalla paikkaansa idän ja lännen välissä, jonka talousjärjestelmä perustui ns. työläisten itsehallintojärjestelmään ja jonka sisäpoliittista kehitystä sävyttivät toisaalta erilaiset pyrkimykset reformeihin sekä toisaalta kysymykset siitä, miten Jugoslavian eri osatasavaltojen keskinäinen suhde kehittyisi ja vaikuttaisi näin koko maan tulevaisuuteen. 1960–1970-lukujen vaihteessa maassa elettiin sisäpoliittisesti epävakaata kautta, johon liittyi esimerkiksi opiskelijalevottomuuksia sekä Kroatiassa tapahtunutta pyrkimystä poliittisiin uudistuksiin ja Kroatian kansallisten tavoitteiden esiintuloa; kyseiset Kroatian tapahtumat tunnetaan nimellä ”Kroatian kevät”. Richard Nixonista tuli Yhdysvaltain presidentti vuonna 1969 ja hänen johdollaan Yhdysvaltain ulkopolitiikka koki muutoksen kohti poliittisesti multipolaarisempaa maailmankäsitystä kylmän sodan keskellä. Nixon myös vieraili Jugoslaviassa vuonna 1970 ja Tito puolestaan Yhdysvalloissa vuonna 1971. Tutkin pro gradu-työssäni, millaisen kuvan merkittävä Yhdysvaltalainen sanomalehti The New York Times loi Titon johtamasta Jugoslaviasta vuosina 1969–1971 eli Jugoslavian sisäpoliittisen tuolloisen kuohunnan ja Richard Nixonin presidenttiyden kolmen ensimmäisen vuoden aikana. Tarkastelen tutkimuksessani Jugoslavian kuvaa käsitellen Jugoslavian hallinnon aspekteista niin ulkopolitiikkaa, sisäpolitiikkaa kuin talouspolitiikkaakin. Kokonaiskuvan kannalta olennaiset pohdinnat koskevat esimerkiksi kyseisten aspektien ristiriitaisuutta tai yhteneväisyyttä, aspektien keskinäistä suhdetta kokonaiskuvassa sekä The New York Timesin Jugoslavia-kuvan suhteuttamista Yhdysvaltain ulkopoliittiseen kontekstiin. Titon Jugoslavia esiintyy The New York Timesissa vuosina 1969–1971 monitulkintaisena kokonaisuutena, jonka kehitys kuvataan monien ristiriitaisuuksien ja suurten kysymysten hallitsemaksi.