Ihmiskehon representaatio hybridikontekstissa : seksuaalisuuden ilmentymisestä satyyrista kyborgiin - Ropponen, Katja (2012)
Tutkimus käsittelee hybridihahmoisuutta keskittyen kolmeen suurempaan kokonaisuuteen, jotka ovat ihmisen ja eläimen hybridi, ihmisen ja koneen hybridi sekä ihmisen ja ihmisen hybridi. Ihmisen ja eläimen yhdistelmähahmojen esimerkkeinä toimivat muunmuassa kentaurit ja keijut. Tässä osiossa pohditaan näiden yhdistelmähahmojen myyttistä alkuperää, sekä sitä, mitä nämä hahmot symboloivat mytologisella tasolla. Ihmisen ja koneen hybridi osiossa tutkitaan etenkin nykyihmisen suhdetta koneisiin ja sitä, missä kulkee koneen ja ihmisen raja. Tässä osiossa myyttipohjaisena esimerkkinä toimii science fiktion esittelemät kyborgifantasiat. Kolmas suurempi taso tutkielmassa on luonnollista alkuperää oleva hybridihahmo, eli ihmisen ja ihmisen hybridi. Tämä osio käsittelee hermafroditismia, sekä ihmisen vapautta valita oma ulkoinen olemuksensa esimerkiksi androgynian kautta. Tutkimus pohjaa myyttitutkimukseen, sekä vahvasti myös gendertutkimukseen. Yhdistelmähahmoja pohditaan ennen kaikkea myytillisen alkuperänsä vuoksi symboleina, milloin varoittavana sellaisena, milloin ylevänä ihanteena. Hybridihahmot kertovat ihmisten halusta lisätä omaan itseensä ominaisuuksia, joita luonnostaan ei ole tai rakentaa itsestään kokonaan uusi henkilö ulkoisen olemuksensa kautta. Tämän vuoksi aihe on ollut ajankohtainen ja muuttuu entistä ajankohtaisemmaksi, etenkin nykyihmisen koneintoilun vuoksi tai gendertutkimuksen hengessä seksuaalisuuden representaation vapautuduttua monessa yhteiskunnassa. Aikajana ja aineisto tutkimuksessa ovat laajoja. Käyttämäni kuvalliset ja kirjalliset lähteet alkavat aina antiikin ajasta, kulkien keskiajan pyhäinkuva ikonografian kautta moderniin mainoskuvaan ja nykytaiteeseen. Tämä osoittaa, että aihe on ollut olemassa niin kauan kuin nykyihminen on ollut olemassa. Hahmojen symbolitaso ja funktio myytillisissä tarinoissa on puolestaan elänyt yhteisössä olevien tarpeiden mukaan. Tämä näkyy muun muassa hybridihahmojen esiintymisenä mainoskuvissa ja elokuvissa, joita myös kuvallisessa aineistossani tutkin. Tutkimus avaa nykypäivän ihmisen suhdetta kaupungistuneeseen yhteiskuntaan, ja sen suhdetta niin seksuaalisuuteen, kuin koneista riippuvaisuuteen. Tutkimukseni on ajankohtainen niin seksuaalisten vähemmistöjen tutkimuksen kannalta, kuin kaupunkitutkimuksenkin. Kuvallinen viestintä on aina ollut vahva vaikutin, olipa kyseessä keskiaikaisten kirkkojen seinämaalaukset tai tämän hetken mainoskuvat. Kuvallinen viestintä kertoo ihanteista, joita yhteisössä on tai ihanteista, joita yhteisölle halutaan asettaa. Siksi tutkimukseni on tärkeä ja toimii pohjana myös lisätutkimusta varten.