Vinyylin lämpö : etnologinen tutkimus musiikinharrastamisesta ja vinyylilevyjen merkityksistä - Kajander, Konsta (2012)
Käsittelen etnologian pro gradu -tutkielmassani vinyylilevyjä ja niiden merkityksiä osana musiikkiharrastusta. Tutkimustehtävänäni on selvittää, mistä syistä vinyylilevyjä kerätään ja kuunnellaan. Tutkimusaineistoni olen kerännyt seitsemällä teemahaastattelulla, joissa haastateltavina on ollut mm. humanistisen alojen opiskelijoita, eläkkeellä oleva insinööri, useita DJ:tä, levyn keräilijöitä ja soittoharrastajia. Tutkielmani teoreettinen viitekehys koostuu filosofisesta hermeneutiikasta ja tulkitsevasta eli symbolisesta antropologiasta. Yhdistävinä tekijöinä näillä lähestymistavoilla on paitsi tulkinnallisuuden ja vuorovaikutuksen korostaminen, myös tekstin käsite tulkinnan metaforana. Olen konstruoinut vinyylin kulttuuritekstiksi, tarkemmin musiikkikulttuurin tekstiksi, josta tutkija ja tutkittavat ”lukevat” merkityksiä. Tutkimuksen reflektio-osuudessa olen tuonut esiin oman positioni musiikinharrastajana, problematisoinut esiymmärryksen vaikutusta tulkintoihin sekä näyttänyt, miten kulttuuri-ilmiö muutetaan tutkimukseksi. Analyysini jakaantuu kolmeen osaan. Aluksi käsittelen vinyylilevyä harrastuksena selvittämällä, miten vinyyli on päätynyt harrastukseksi ja miten musiikki näkyy arjessa sekä miten harrastus voidaan määritellä musiikin tärkeyden mukaan suhteessa omaan eksistenssiin. Tämän jälkeen vuorossa on vinyyli esineenä -osio, jossa pohdin vinyylin ominaisuuksia, keräilyä ja kokoelman suhdetta elämään. Lopuksi tarkastelen vinyylin suhdetta musiikkiin käsityksinä kuultavasta äänestä ja vinyylistä osana musiikkiin liittyviä normittavia käsityksiä. Tutkielma huipentuu koko työn johtoajatuksena toimivan autenttisuushypoteesin ratkaisuun. Alustava oletukseni on, että vinyyli koetaan digitaalisiin tallenteisiin verrattuna aidoimpana musiikkiformaattina. Kuuntelukokemus, joka voi ylittää vinyylin aitoudessa, on musiikin elävä esitys.