"Dump your childhood sweetheart" : an analysis of the way the reader of FHM is invited to relate to women - Tiainen, Minna (2012)
Miesten lifestyle -lehtien negatiiviset naisrepresentaatiot ovat herättäneet huolta tutkijoiden ja feministien keskuudessa jo muutaman vuosikymmenen ajan. Lehtien sukupuolten välille rakentamia suhteita on kuitenkin tutkittu verrattain vähän, ja niiden lukijapositiot ovat jääneet yleisemmän maskuliinisuuden tarkastelun varjoon. Näiden tarkastelu täydentäisi ja syventäisi sukupuolirepresentaatioiden tutkimusta ja antaisi paremman pohjan lehtien kulttuuristen vaikutusten arviointiin. Tämän tutkielman tarkoituksena on täyttää aukko ja selvittää, miten miesten lifestyle -lehdet kutsuvat lukijaansa suhtautumaan lehdessä representoituihin naisiin. Tutkielman teoreettinen viitekehys tulee kriittisestä diskurssintutkimuksesta. Erityispaino on Faircloughin (1992, 1995) diskurssinäkemyksellä. Aineistoni on lokakuun 2011 FHM. Olen valinnut tämän lehden, sillä se on yksi suosituimpia ja vaikutusvaltaisimpia miesten lifestyle -lehtiä. Aineisto on rajattu yhteen lehteen yksityiskohtaisen diskurssianalyysin mahdollistamiseksi. Tutkielman metodi pohjaa Faircloughin kriittiseen diskurssianalyysiin, mutta sitä täydennetään lukijaposition sekä kuvien analyysillä. Tarkastelen kolmea eri asiaa: tekstin tarjoamaa lukijapositiota, naisten representaatiota sekä haastatteluissa naisten itse ottamia rooleja. Tuloksista selviää, että FHM esittää lukijan ja naisten välisen suhteen perustaksi seksuaalista halua sekä usein miehistä ylemmyydentunnetta. Lisäksi se rakentaa etäisyyttä lukijan ja naisten välille esittämällä tavalliset naiset usein epämiellyttävinä ja naispuoliset julkisuudenhenkilöt puolestaan kaukaisina ja erilaisina. Tutkielman tulokset myötäilevät aiemman tutkimuksen linjoja, mutta tarjoavat uutta tietoa erityisesti niistä mekanismeista, joilla naisten ja miesten suhteita ja ryhmien välistä etäisyyttä luodaan.