Verkkolaskun käyttöönoton haasteet innovaatioiden diffuusioteorian viitekehyksessä - Kärppä, Pertti (2012)
Kärppä, Pertti Verkkolaskun käyttöönoton haasteet innovaatioiden diffuusioteorian viitekehyksessä. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2012, 28 s. Tietojärjestelmätiede, Kandidaatin tutkielma Ohjaaja: Seppänen, Ville Verkkolaskun käyttämisellä saavutetaan suuria säästöjä manuaaliseen laskujen käsittelyyn verrattuna. Edut tulevat parhaiten näkyviin laskuvolyymin kasvaessa suureksi. Sen vuoksi verkkolaskun edut on parhaiten ymmärretty suurissa yrityksissä. Tutkielmassa selvitetään kirjallisuuskatsauksen avulla verkkolaskun käyttöönoton haasteita ja tutkitaan mitä haasteita ja esteitä yrityksillä on verkkolaskun käyttöönotossa Suomessa ja kansainvälisesti. Tutkielmassa määritellään verkkolasku ja eri verkkolasku formaatit. Tutkielmassa verkkolaskun käyttöönoton haasteita tutkitaan Rogersin innovaatioiden diffuusioteorian viitekehyksessä. Lähes kaikki suuret yritykset käyttävät jo verkkolaskua pienet ja keskisuuret yritykset ovat tulossa verkkolaskun käyttöön voimakkaasti. Joillakin yrityksillä on vielä käytössä muita sähköisen laskun muotoja mutta ne ovat väistymässä verkkolaskun helpon ja edullisen käyttöönoton vuoksi. Verkkolaskun käyttöönotto on tärkeää myös ympäristösuojelun näkökulmasta. Verkkolaskun etuja punnittaessa ei voida ohittaa seikkaa, että verkkolaskun käytöllä pienennetään ympäristön hiilidioksidikuormitusta. Valtionhallinto on pyrkinyt lisäämään verkkolaskun käyttöä Suomessa. Valtionhallinto ilmoitti 2009 että sen alaiset toimijat ottavat vastaan vain verkkolaskuja vuoden 2009 jälkeen. Verkkolaskun käyttöönottoon löytyi haasteita, jotka ovat tuttuja muidenkin tietojärjestelmien kohdalla; muutosvastarinta ja viestinnälliset esteet, organisaatioilla ei ole tietoa voiko laskun vastaanottaja käyttää verkkolaskua. Verkkolaskun käyttöönoton haasteita pyritään helpottamaan päivittämällä EU:n direktiivejä ja poistamalla lainsäädännöllisiä esteitä joidenkin maiden kohdalla kansainvälisestä verkkolaskutuksesta.