Pietarin rautatie ja sen rakentajat Nastolan pitäjän paikallisyhteisössä 1868-1870 - Lakka, Mari (2012)
Tämän pro gradu -tutkielman keskeisimpänä tavoitteena on selvittää mikrohistoriallisen analyysin ja mahdollisimman monipuolisen lähdeaineiston avulla, millaisia vaikutuksia Riihimäen–Pietarin rautatien rakentamisella oli työmaan ympärillä asuneen paikallisväestön elämään ja kuinka rautatie ja radanrakentajat näkyivät ympäristön asukkaiden arjessa. Tutkimuskohteena on pieni hämäläinen maalaispitäjä Nastola, jossa rakentamisen vuosina 1868–1870 törmäsivät radan edistämä modernisaatio, paikallisten perinteiset arvot ja elämäntapa sekä kauempaa tulleet ulkopuoliset, vieraat ”toiset”.