Naiskuvia japanilaisessa mangassa : analyysi neljän ikäryhmän sarjakuvista - Knuutti, Jussi (2012)
Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee naiskuvaa neljässä japanilaisessa manga-sarjakuvassa, ensimmäisissä osissa kirjasarjoista Naruto (1999-), Fruits Basket (1999-2006), Oh! My Goddess(1988-) ja Happy Mania! (1996-2001). Kyseiset sarjakuvat on valittu sillä perusteella, että ne ovat tunnettuja ja suosittuja esimerkkejä neljästä tärkeästä japanilaisesta ikäluokittelusta – tyttöjen, poikien, nuorten miesten ja naisten manga-sarjakuvista. Tutkimuksen tarkoituksena on myös vertailla eri ikäryhmille ja sukupuolille esitettyjä naiskuvia. Tutkimus käyttää laadullisen tutkimuksen sisällönanalyysin metodeja ja toimii feministisellä otteella. Työssä tarkastellaan feministisen naiskuvatutkimuksen historiaa ja feminismin joitakin yleisiä periaatteita Toril Moin (1985) yleiskatsauksen mukaan. Tutkimus analysoi sekä sanallisesti että kuvallisin esimerkein teoksissa esiintyviä, tekijän mielestä merkittäviä naiskuvia. Tutkimuksessa löydetään monenlaisia naiskuvia, mutta seksuaaliset ja romanttiset sekä jollakin tavalla alisteiset ja ympäristöään heikommat naiskuvat ovat tavallisia. Keskinäisessä vertailussa eri ikäluokitteluiden välillä löytyy jonkin verran erilaisia naiskuvia, mutta suppea katsaus neljään sarjakuvaan tuhansista mahdollisista ei vielä kykene tekemään erityisen suurta eroa.