Suomen luonnonvaraisten ruokakasvien käyttöperinne, viljelyhistoria ja elinkiertopiirteet

Maailman ruoantuotanto on suurten haasteiden edessä. Ilmastonmuutos, väestönkasvu ja maaperän kasvukunnon heikentyminen saattavat lisätä kiinnostusta kestävämpiin ja sietokykyisempiin viljelyjärjestelmiin, joissa hyödynnetään myös paikallisia luonnonkasveja. Suomen merkityksen ruoantuotantoalueena e...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Mattlar, Jukka
Other Authors: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, Department of Biological and Environmental Science, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2011
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/38075
_version_ 1828193137530503168
author Mattlar, Jukka
author2 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Mattlar, Jukka Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Mattlar, Jukka Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Mattlar, Jukka
datasource_str_mv jyx
description Maailman ruoantuotanto on suurten haasteiden edessä. Ilmastonmuutos, väestönkasvu ja maaperän kasvukunnon heikentyminen saattavat lisätä kiinnostusta kestävämpiin ja sietokykyisempiin viljelyjärjestelmiin, joissa hyödynnetään myös paikallisia luonnonkasveja. Suomen merkityksen ruoantuotantoalueena ennakoidaan kasvavan, mutta paikallisten kasvilajien viljely on ollut täällä perinteisesti vähäistä. Halusin selvittää, mitä kaikkia Suomen luonnonvaraisia kasvilajeja on käytetty ihmisravinnoksi, mitä niistä on myös viljelty ja millainen tämä luonnonvaraisten ruokakasvien joukko on biologisilta piirteiltään verrattuna Suomessa nykyisin viljeltäviin ruokakasveihin. Ruokakäytöstä kertovia mainintoja kertyi peräti 434 lajista, ryhmälajista tai suvusta, jotka muodostavat monimuotoisen joukon niin taksonomisesti, ekologialtaan kuin käyttötavoiltaan. Ainakin puolet näyttäisi olleen joskus jossakin paikassa viljelyssä, mutta ei useinkaan ruokakäyttöä varten. Luonnonvaraiset ruokakasvit osoittautuivat olevan viljeltäviä ruokakasveja useammin monivuotisia ja kasvullisesti lisääntyviä. Lisäksi luonnonvaraiset ruokakasvit saattavat olla useammin tuulipölytteisiä, itsesiittoisia tai siitoskatoisia. Sen sijaan esimerkiksi polyploidian tai typensidontakyvyn yleisyydessä en havainnut eroa. Viljelyssä olleiden luonnonvaraisten ruokakasvien suuresta määrästä on pääteltävissä, että luonnonkasvin ottaminen viljelyyn ei ole erityisen vaikeaa eikä kasvin jalostamattomuus ole monissa tapauksissa ollut este kannattavalle viljelylle. Luonnonkasvit ovat usein hyvin sopeutuneita paikallisiin ympäristöoloihin, joten jalostuksessa voidaan keskittyä hyödynnettävien kasvinosien koon kasvattamiseen.
first_indexed 2023-03-22T09:57:27Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Mattlar, Jukka", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2012-06-20T16:58:45Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2012-06-20T16:58:45Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2011", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1218519", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/38075", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Maailman ruoantuotanto on suurten haasteiden edess\u00e4. Ilmastonmuutos, v\u00e4est\u00f6nkasvu ja maaper\u00e4n kasvukunnon heikentyminen saattavat lis\u00e4t\u00e4 kiinnostusta kest\u00e4v\u00e4mpiin ja sietokykyisempiin viljelyj\u00e4rjestelmiin, joissa hy\u00f6dynnet\u00e4\u00e4n my\u00f6s paikallisia luonnonkasveja. Suomen merkityksen ruoantuotantoalueena ennakoidaan kasvavan, mutta paikallisten kasvilajien viljely on ollut t\u00e4\u00e4ll\u00e4 perinteisesti v\u00e4h\u00e4ist\u00e4. Halusin selvitt\u00e4\u00e4, mit\u00e4 kaikkia Suomen luonnonvaraisia kasvilajeja on k\u00e4ytetty ihmisravinnoksi, mit\u00e4 niist\u00e4 on my\u00f6s viljelty ja millainen t\u00e4m\u00e4 luonnonvaraisten ruokakasvien joukko on biologisilta piirteilt\u00e4\u00e4n verrattuna Suomessa nykyisin viljelt\u00e4viin ruokakasveihin. Ruokak\u00e4yt\u00f6st\u00e4 kertovia mainintoja kertyi per\u00e4ti 434 lajista, ryhm\u00e4lajista tai suvusta, jotka muodostavat monimuotoisen joukon niin taksonomisesti, ekologialtaan kuin k\u00e4ytt\u00f6tavoiltaan. Ainakin puolet n\u00e4ytt\u00e4isi olleen joskus jossakin paikassa viljelyss\u00e4, mutta ei useinkaan ruokak\u00e4ytt\u00f6\u00e4\nvarten. Luonnonvaraiset ruokakasvit osoittautuivat olevan viljelt\u00e4vi\u00e4 ruokakasveja useammin monivuotisia ja kasvullisesti lis\u00e4\u00e4ntyvi\u00e4. Lis\u00e4ksi luonnonvaraiset ruokakasvit saattavat olla useammin tuulip\u00f6lytteisi\u00e4, itsesiittoisia tai siitoskatoisia. Sen sijaan esimerkiksi polyploidian tai typensidontakyvyn yleisyydess\u00e4 en havainnut eroa. Viljelyss\u00e4 olleiden luonnonvaraisten ruokakasvien suuresta m\u00e4\u00e4r\u00e4st\u00e4 on p\u00e4\u00e4telt\u00e4viss\u00e4, ett\u00e4\nluonnonkasvin ottaminen viljelyyn ei ole erityisen vaikeaa eik\u00e4 kasvin jalostamattomuus ole monissa tapauksissa ollut este kannattavalle viljelylle. Luonnonkasvit ovat usein hyvin sopeutuneita paikallisiin ymp\u00e4rist\u00f6oloihin, joten jalostuksessa voidaan keskitty\u00e4 hy\u00f6dynnett\u00e4vien kasvinosien koon kasvattamiseen.", "language": null, "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Jukka Mattlar (jumattla) on 2012-06-20 16:58:44.500489. Form: Pro gradu -lomake (1 tekij\u00e4) (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake-1-tekijae). JyX data:", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija@noreply.fi) on 2012-06-20T16:58:45Z\nNo. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201206201915.pdf: 394942 bytes, checksum: ec03df3fefbb9100a25a70fa0dd1abe6 (MD5)\nlicense.html: 5026 bytes, checksum: 22b727480a42eb8fc0f1a4b555b6a63c (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2012-06-20T16:58:45Z (GMT). No. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201206201915.pdf: 394942 bytes, checksum: ec03df3fefbb9100a25a70fa0dd1abe6 (MD5)\nlicense.html: 5026 bytes, checksum: 22b727480a42eb8fc0f1a4b555b6a63c (MD5)\n Previous issue date: 2011", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "49 sivua", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ruoantuotanto", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "domestikaatio", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Suomen luonnonvaraisten ruokakasvien k\u00e4ytt\u00f6perinne, viljelyhistoria ja elinkiertopiirteet", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201206201915", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.dcmitype", "value": "Text", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "dcmitype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Bio- ja ymp\u00e4rist\u00f6tieteiden laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Biological and Environmental Science", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Ekologia ja evoluutiobiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Ecology and evolutionary biology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2012-06-20T16:58:45Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "4011", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kasvit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kasvinviljely", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "luonnonkasvit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "tulevaisuus", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "viljelykasvit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruoka", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_38075
language fin
last_indexed 2025-03-31T20:01:09Z
main_date 2011-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2011
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/69c42705-827b-4c90-8f19-cce340806c83\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201206201915.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2011
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Mattlar, Jukka Suomen luonnonvaraisten ruokakasvien käyttöperinne, viljelyhistoria ja elinkiertopiirteet ruoantuotanto domestikaatio Ekologia ja evoluutiobiologia Ecology and evolutionary biology 4011 kasvit kasvinviljely luonnonkasvit tulevaisuus viljelykasvit ruoka
title Suomen luonnonvaraisten ruokakasvien käyttöperinne, viljelyhistoria ja elinkiertopiirteet
title_full Suomen luonnonvaraisten ruokakasvien käyttöperinne, viljelyhistoria ja elinkiertopiirteet
title_fullStr Suomen luonnonvaraisten ruokakasvien käyttöperinne, viljelyhistoria ja elinkiertopiirteet Suomen luonnonvaraisten ruokakasvien käyttöperinne, viljelyhistoria ja elinkiertopiirteet
title_full_unstemmed Suomen luonnonvaraisten ruokakasvien käyttöperinne, viljelyhistoria ja elinkiertopiirteet Suomen luonnonvaraisten ruokakasvien käyttöperinne, viljelyhistoria ja elinkiertopiirteet
title_short Suomen luonnonvaraisten ruokakasvien käyttöperinne, viljelyhistoria ja elinkiertopiirteet
title_sort suomen luonnonvaraisten ruokakasvien käyttöperinne viljelyhistoria ja elinkiertopiirteet
title_txtP Suomen luonnonvaraisten ruokakasvien käyttöperinne, viljelyhistoria ja elinkiertopiirteet
topic ruoantuotanto domestikaatio Ekologia ja evoluutiobiologia Ecology and evolutionary biology 4011 kasvit kasvinviljely luonnonkasvit tulevaisuus viljelykasvit ruoka
topic_facet 4011 Ecology and evolutionary biology Ekologia ja evoluutiobiologia domestikaatio kasvinviljely kasvit luonnonkasvit ruoantuotanto ruoka tulevaisuus viljelykasvit
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/38075 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201206201915
work_keys_str_mv AT mattlarjukka suomenluonnonvaraistenruokakasvienkäyttöperinneviljelyhistoriajaelinkiertopiirteet