Todelliset utopiat : utopioiden poliittinen relevanssi - Lakkala, Keijo (2012)
Tämä pro gradu-työ käsittelee utopian kykyä tulla edelleen poliittisesti uskottavaksi kategoriaksi. Työ jakautuu neljään päälukuun. Ensimmäisessä luvussa tarkastelen utopioiden historiaa kiinnittäen erityisesti huomiota utopioiden luonteen muuttumiseen tilallisista ajallisiksi utopioiksi. Klassisten utopistien (Platon, More, Campanella, jne.) utopiat keskittyivät lähinnä tilan järjestämiseen. Luonteeltaan nämä utopiat olivatkin hyvin staattisia. Sen sijaan valistusaikana kehittyneet ajalliset utopiat keskittyivät todellisiin historiallisiin mahdollisuuksiin ja sijoittivat utopiat järjestetyn tilan sijasta kaukaiseen tulevaisuuteen.