Näytetaajuuden ja bittisyvyyden vaikutus subjektiiviseen äänenlaatuerojen tunnistamiseen - Kivelä, Heikki (2012)
Äänenlaatu muodostaa yhden olennaisimmista tallennettujen äänten ominaisuuksista. Äänenlaatuerojen tunnistaminen taas liittyy keskeisesti ihmisen kuulokykyyn ja sen rajoituksiin. Tässä tutkimuksessa selvitettiin kuuntelukokeen avulla erilaatuisten äänten keskinäisiä eroavaisuuksia. Työn teoreettinen osuus keskittyy äänenlaadun historiaan, ihmisen kuulojärjestelmään ja digitaaliseen äänenkäsittelyyn jälkimmäisen osan sisältäessä kuuntelukoeasetelman esittelyn ja kokeesta saatujen tulosten esittämisen.