Katekeettakoulusta täydelliseen kansakouluun : Kuusamon kansakouluverkon laajeneminen Lapin sodan jälkeen vuosina 1945 - 1955 - Leinonen, Marjo (2012)
Pro gradu -tutkielmani käsittelee Kuusamon kansakouluverkon rakentamista Lapin sodan jälkeisinä vuosina 1945–1955. Kuusamo koki viime sodissa suuret sotatuhot, joten sotien päätyttyä kunnassa alkoi mittava jälleenrakentaminen. Sotien jälkeen Kuusamossa ei ollut yhtään koulutaloa, joka ei olisi kokenut jonkin asteisia sotavaurioita, joten kunnan kansakouluverkkoa jouduttiin rakentamaan lähes tyhjältä pohjalta. Tarkastelen pro gradussani, miten kansakouluverkko jälleenrakennettiin ja miten sitä laajennettiin jokaisen lapsen ulottuville Kuusamossa.