Kokonaisarkkitehtuurin rooli hankehallinnassa : case sairaanhoitopiirit - Vänttinen, Hannu (2012)
Kokonaisarkkitehtuurin rooli hankehallinnassa –tutkielmassa keskitytään tar-kastelemaan julkishallinnon hankehallinnon ja muutostenhallinnon tilaa sai-raanhoitopiireissä. Kirjallisuudessa kokonaisarkkitehtuuria suositellaan käytet-täväksi organisaatioiden kokonaisuuksien hallintaan. Kokonaisarkkitehtuurilla (KA) hallittaessa organisaatiossa toimintoja se muodostuu myös yhdeksi joh-tamistavaksi. Kokonaisarkkitehtuurilla pyritään siihen, että organisaation kaik-ki olennaiset hankkeet ohjaavat organisaation toimintatapoja ja järjestelmiä or-ganisaation haluamaan suuntaan. Suunta, johon pyritään, on kirjoitettuna or-ganisaatioiden strategiaan. Hankehallinto ja muutoshallinto ovat organisaatioissa merkittävässä osas-sa uusissa hankkeissa, ja mikäli niitä ei ohjata, hankkeet voivat olla päällekkäi-siä tai eri suuntaan vieviä. Kokonaisarkkitehtuurin avulla voidaan hoitaa han-kehallintoa siten, että organisaatiossa käytävät muutoshankkeet ja muutokset ovat linjassa organisaation strategian kanssa. Käytännössä asiat voivat kuiten-kin olla eri tavoin järjestetty, sillä kokonaisarkkitehtuuriajattelu ei ole lyönyt vielä itseään läpi organisaatioissa. Tutkielmassa keskitytäänkin tarkastelemaan, kuinka asiat on järjestetty Suomessa julkishallinnossa ja vielä tarkemmin sai-raanhoitopiireissä. Tutkimus toteutettiin teemahaastatteluin viiteen kohde or-ganisaatioon. Kahdesta ei löytynyt kokonaisarkkitehtuuriajattelua, mutta kol-mesta tutkimuskohteesta sellainen löytyi. Näissä kolmessa voitiin havaita stra-tegian ohjaavan kokonaisarkkitehtuurityöryhmien toimintaa, mitkä valvoivat organisaation hanke- ja muutoshallintoa.