Luovuusteoriat suunnannäyttäjinä luovan musiikinopetuksen suunnittelussa - Vahermaa, Jaana (2012)
Luovuuden kehittäminen on nykyisin yhä huomioidumpi osa kasvatusta. Musiikkikasvatuksessa luovuuden kehittämisen puolesta ovat puhuneet aikoinaan jo Carl Orff, Émile Jaques-Dalcroze ja Zoltán Kodály. Myös opetussuunnitelmat näkevät musiikillisen keksimisen tärkeänä osana musiikinopetusta. Luovat toimintamuodot lisäävät oppimista, sillä itse tekemällä oppii musiikkia sisältä päin. Lisäksi luovalla toiminalla on terapeuttisia vaikutuksia. Tutkielmassani tarkastelen luovuuden kehittämistä luovuustutkimusten näkökulmasta. Suurin osa luovuustutkimuksista voidaan kategorisoida neljään eri lähestymistapaan, jotka muodostavat tutkimukseni teoreettisen rungon. Nämä luovuuden peruselementit ovat yksilö, prosessi, produkti ja ympäristö. Tutkielmassani pohdin musiikkikasvatuksen mahdollisuuksia tukea luovuuden kehittymistä näiden elementtien pohjalta.