Pilvipalveluiden välittäjäpalvelut - Viljanen, Ville (2012)
Tämän tutkielman aiheena ovat pilvipalveluiden välittäjäpalvelut. Viime vuosina pilvipalvelut ovat yleistyneet ja tämän myötä markkinoilla on syntynyt kysyntää myös pilvipalveluiden välittäjäpalveluille. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten välittäjäpalvelut toimivat, millaisia välittäjäpalveluita markkinoilla on tarjolla ja millaisiin liiketoimintamalleihin ne tukeutuvat. Osana kysymyksen vastausta on tarpeen myös tarkastella pilvipalveluiden toimintaa. Tutkielma koostuu kahdesta osasta. Ensimmäinen osa tarkastelee välittäjäpalveluita teoriatasolla ja toinen osio keskittyy käytännön tutkimukseen. Tutkielman teoriaosuus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa perehdyttiin välittäjäpalveluista julkaistuihin tieteellisiin artikkeleihin. Pääasiallisena lähteenä toimivat informaatioteknologian alan lehtijulkaisut. Lisäksi tietoa etsittiin markkinoilla toimivien välittäjäpalveluiden internetsivuilta. Tarkastelun lopputuloksena muotoutui kuusiportainen pilvipalveluiden välittäjäpalveluiden luokittelumalli. Tutkielman empiirinen osuus toteutettiin tapaustutkimuksena. Verkosta etsittiin erilaisia pilvipalveluiden välittäjäpalveluita. Näistä löydetyistä palveluista valittiin neljä lähempään tarkasteluun. Valintaperusteena oli se, että palveluista on tarjolla maksuton kokeiluversio. Tarkastelua varten luotiin kriteerit pk-yritysten tarpeiden näkökulmasta. Kriteereiden toteutumista tutkittiin välittäjäpalveluiden koekäytöllä. Tarkastelun pohjalta havaittiin, että tämänhetkinen välittäjäpalveluiden tarjonta ei täysin vastaa pk-yritysten tarpeita. Toisaalta havaittiin myös yleisellä tasolla se, että välittäjäpalveluiden nykytarjonta on suppeaa.