Monikielisyys viittomakielisessä perheessä : tapaustutkimus lasten koodinvaihdosta ja kielten käytöstä monikielisessä perheessä - Jarva, Maritta; Lindholm, Mari (2011)
Pro gradu -työssä tutkimme Suomessa asuvan monikielisen viittomakielisen perheen lasten kielenkäyttöä. Selvitimme, miten viitottujen ja puhuttujen kielien käyttö vaihteli perheessä ja perheen ulkopuolella ja millaisia kieli-identiteettejä monikielisen perheen lapsella on. Tutkimusperheen lapsilla on käytössään yhteensä neljä kieltä - kahden viittomakielen lisäksi heillä on käytössään myös kaksi puhuttua kieltä. Näiden lisäksi lapset käyttivät vanhempiensa kanssa keskustellessaan toisinaan pelkkää huuliota ilman viittomaa, ja toisinaan niin kutsuttuja kontaktiviittomisen (contact signing) muotoja. Perheen lapset ovat siis simultaanisti monikielisiä, koska he ovat syntymästään lähtien omaksuneet sekä äidin että isän kielet.