Onko hyvä flow? : mikä tekee musiikista ja urheilusta vaivan arvoista - Laihonen, Miikka (2012)
Tämä opinnäytetyö käsittelee musiikkia harrastavan urheilijan sekä urheilua harrastavan muusikon suhdetta ja motivaatiota näiden kahden eri alan tekemiseen. Tarkemmin ottaen, miten esimerkiksi ammattimuusikko motivoituu omaan leipätyöhönsä ja miten taas harrastukseensa urheiluun. Vastaavasti toisin päin tutkittava saattaa olla ammattimainen urheilija, joka harrastaa vapaa-ajallaan musiikkia. Perusteena näiden kahden eri alan yhdistämiseen tässä tapauksessa on musiikin ja urheilun luonteiden samankaltaisuus. Molemmat vaativat hurjasti harjoittelua sekä motivaatiota, jotta kehittyminen lajeissa on mahdollista. Pro Graduni teoriaosiossa on perinteisen motivaatiotutkimuksen lisäksi Mihaly Csikszentmihalyin luoman flow- teorian esittely. Tutkimushaastattelun kysymykset on rakennettu juuri flow-teoriasta esiin nousevista teemoista. Näitä teemoja ovat mm. suhtautuminen kovaan harjoitteluun, mielihyvä ja onnellisuus. Tutkimuksen pääongelmaksi muodostui se, miten flow-teoria ilmenee käytännössä musiikkia ja urheilua harrastavien ihmisten elämässä. Toinen tutkimusongelma käsittelee sitä, miten haastateltavat suhtautuvat harjoitteluun musiikissa ja urheilussa sekä harrastuksena että ammattina. Tutkimus toteutettiin puolistrukturoituna haastattelututkimuksena ja tulokset on analysoitu sisällönanalyysillä. Tutkimusaineisto on koottu laadullisena haastattelututkimuksena. Haastateltavina on kolme eri taustoista tulevaa musiikin tai urheilun huippuosaajaa. Kriteereinä haastateltaville oli joko musiikin ammattilaisuus tai urheilun puolella vähintään Suomenmestaruustasoa vastaavat saavutukset. Vastaavasti haastateltavien harrastuksen osalta rajoituksena on ainoastaan se, että harrastuksen pitää olla säännöllistä. Tutkimustulosten osalta flow-teoria tarjoaa hyvät lähtökohdat haastatteluiden analysointiin teorian yleispätevyyden ansiosta. Haastatteluista on löydettävissä selviä flow-ilmiöitä kaikilta haastateltavilta, mitkä ilmenevät parhaimmillaan heidän elämässään melko kokonaisvaltaisesti. On kyseessä sitten urheilusta tai musiikista kumpuava flow, niin vallalla olevalla flow-tilalla voi olla selkeitä positiivisia vaikutuksia ihmisen olotilaan myös urheilun tai musiikin ulkopuolella. Aineistosta nousee esiin myös haastateltavien identiteetti. Esimerkiksi tutkimuksen miespuoliset haastateltavat ovat selvästi muusikoita luonteeltaan ja heidän vastauksista käy ilmi, että urheilu on heillä osaltaan tukemassa musiikintekoa. Urheilu selkiyttää ajatuksia ja auttaa pysymään paremmassa kunnossa. Tällä seikalla on tutkittavien mielestä nähtävissä myös musiikkiuraa parantava vaikutus. Urheileminen antaa pakotien musiikista, mutta samalla se tarjoaa kehitysmahdollisuuden myös ammatissa musiikin parissa.