Turhan onnellinen? : rikosepäillyn käsittely iltapäivälehdissä Ylöjärven insuliinisurmissa - Karling, Niina (2011)
Tutkin pro gradu -työssäni sitä, miten kuva rikosepäillystä rakentuu iltapäivälehdissä epävi- rallisten lähteiden kautta? Olen kiinnostunut siitä, miten epäiltyyn liittyvät asiat esitetään, mihin ne perustetaan ja otetaanko epäillyn syyllisyyteen kantaa. Tutkittavaksi tapaukseksi olen valinnut kesällä 2007 tapahtuneet Ylöjärven insuliinisurmat ja surmista epäillyn 27- vuotiaan sairaanhoitajan käsittelyn Ilta-Sanomissa ja Iltalehdessä. Olen rajannut aineistoni en- simmäiseen kuukauteen teon julkitulon jälkeen, eli 11.8-11.9. 2007. Tarkasteluni rajoittuu siis rikosepäilyyn, eli aikaan ennen syytteen nostamista tai varsinaista oikeuskäsittelyä. Tutkimuskysymyksellä haluan rajata pois viranomaistiedon. Keskityn sen sijaan siihen, millä tavoin iltapäivälehdissä rakennetaan "lihaa luiden ympärille". Kuka saa puheenvuoron, kun viranomainen vaikenee ja millaiset puheenvuorot nousevat esiin? Käytän menetelmänä narratiivista tutkimusotetta ja teemoittelua. Narratiivisen tutkimusotten avulla pyrin rakentaman epäillyn elämäntarinan siten, kuin se on iltapäivälehdissä esitetty ja merkityksellistetty . Ylöjärven insuliinisurmat muuttuivat tarkastelemani kuukauden aikana jatkokertomukseksi, jossa todellinen rikos hämärtyi hyvän tarinan alle. Juttujen yhteydet varsinaisiin tapahtumiin vähenivät päivien kuluessa. Keskeisenä teemana esiin nousi epäillyn outouden ja erilaisuu- den korostaminen. Epäillystä kaivetut yksityiskohdat oli haettu utilitarististen periaatteiden mukaan ja niillä luotiin kuva siitä, kuin epäillyn elämänhistoriaan peilaten insuliinisurmat olisivat looginen jatkumo aiemmille tapahtumille.