Acceptable or not? : split infinitives in American English - Koivistoinen, Erika (2012)
Tutkielmani tarkoitus on selvittää, kuinka usein englannin infinitiivirakenne jaetaan kahteen osaan laittamalla osien väliin adverbi (engl. split infinitive). Lisäksi tarkastelen, minkälaisia adverbeja esiintyy jaettujen infiniitivien kanssa ja onko adverbien laadussa tapahtunut muutoksia menneisyydestä nykypäivään. Tutkielman tavoitteena on siis vastata kysymyksiin: miten jaetun infinitiivin käyttö on vaihdellut vuosien 1810 ja 2009 välillä ja millaiset adverbit yleisimmin jakavat infinitiivejä. Datana tutkimuksessani käytän korpusta, koska korpukset tarjoavat suuren määrän dataa, joka on kerätty kielen luonnollisissa käyttötilanteissa. Tutkin kvantitatiivisesti jaettujen infinitiivien yleisyyttä vertailemalla esiintymien määrää eri vuosikymmeninä korpuksesta the Corpus of Historical American English (COHA). Tutkin myös kvalitatiivisesti kahden vuosikymmenen jaettujen infinitiivien kanssa esiintyviä adverbejä jakamalla adverbit eri luokkiin. Tulokset osoittavat, että adverbin sijoittaminen infinitiivirakenteen väliin on yleistynyt huomattavasti lähempänä nykyaikaa. Tuloksista voidaan päätellä, että ennen suurin osa adverbeistä, jotka jakoivat infinitiivejä, olivat tapaa ilmaisevia mutta nykyään käytetään myös enemmän adverbejä, jotka painottavat verbin merkitystä. Nykyään mikään adverbiluokka ei ole niin selkeässä johdossa kuin tapaa ilmaisevat adverbit ovat ennen olleet, ja kaksi suurinta adverbiluokkaa jaettujen infinitiivien kanssa ovat tapaa ilmaisevat ja painottavat adverbit (engl. focusing adverbs).